Ungas skolgång i Sydsudan

8:18 min

I Sydsudan har den pågående väpnade konflikten fått stora konsekvenser för barn och ungdomar. Bara hälften av barnen går i skolan, minst andel i hela världen, enligt FN:s barnfond Unicef.

Utanför receptionen i flyktingbosättningen Kiryandongo i Uganda står en grupp kvinnor, män och barn och trampar i den röda jorden.

De väntar på att få en bit mark i flyktinglägret, där de kan odla mat och bygga sig en egen lerhydda att sova i.

Liksom fler än 90 000 andra människor har de flytt från Sydsudan hit till grannlandet Uganda under sommaren.

En grupp unga killar och män har tagit skydd från den stekande middagssolen under ett träd. De väntar också på att få en odlingslott, men de hoppas att vistelsen i flyktinglägret bara ska vara tillfällig.

De vill återuppta sina studier, som de blev tvungna att avbryta när fredsavtalet mellan presidenten Salva Kiir och den dåvarande vicepresidenten Riek Machar bröts i början av juli.

– Vi hörde skottlossning en söndagsmorgon och flydde, säger en av killarna, 20-årige Daniel Opi, som vill bli flygingenjör. 

Hans mamma drev ett framgångsrikt importföretag i Sydsudans huvudstad Juba, och hade just sparat ihop tillräckligt för att kunna betala hans terminsavgift vid en privat högskola.

Men när regeringssoldater och rebeller började skjuta på varandra i närheten av deras hem en dag i början av juli fick de lämna allt och fly.

När de återvände några dagar senare var allt plundrat. Daniel Opis mamma förlorade alla varor hon importerat från Uganda och som hon tänkt sälja. 

– Vårt hus blev förstört och nu har vi ingenstans att ta vägen.

Soldaternas våld och plundringar har drivit mängder av människor från deras hem. Totalt är 2,5 miljoner människor på flykt. 

De som väljer att stanna kvar håller ofta barnen hemma från skolan, för att de inte ska bli kidnappade eller våldtagna av soldater. 

I Sydsudan går just nu bara hälften av barnen i skolan, enligt FN:s barnfond Unicef. Det är enligt Unicef den lägsta andelen i hela världen.

Gloria Tondo och hennes familj flydde från staden Mundri i Sydsudan förra hösten när regeringssoldater, som påstod att det fanns rebeller i byn, angrep staden.

Hon berättar att hon väcktes mitt i natten av skottlossning. Hon knöt fast sin tvååriga systerdotter på ryggen och tog sin egen jämngamla dotter i famnen och sprang.

Sedan vandrade hon i 14 dagar, dag och natt, tills hon fick transport hit till Uganda. 

Kvar i Mundri har hon släktingar som skickat sms och berättat vad regeringssoldaterna gjort.

– De har dödat människor, våldtagit unga flickor och bränt ner hus. Vårt hus är nedbränt, vi har inget att återvända till, säger Gloria Tondo. 

I Sydsudan jobbade Gloria Tondo som ekonomiansvarig på en frivilligorganisation.

Nu står hon utblottad på ett kassavafält här i flyktinglägret i Uganda. 

Hon är tacksam över odlingslotten hon fått, men hon befinner sig långt ifrån storstaden där jobben finns, och hon vet inte hur hon ska få ihop pengar till en universitetsutbildning för barnen i framtiden. 

Dottern och systerdottern, som hon flydde med i famnen, leker kull i grönskan. Gloria Tondo undrar hur de ska kunna få en vettig skolgång här i flyktinglägret. 

Journalisten Alfred Wani, som flydde Sydsudan efter att ha anklagats för samröre med rebeller, tycker att omvärlden borde engagera sig mer i unga sydsudanesers utbildning, eftersom de unga är landets framtid. 

– Vi hoppades på att få igång utbildningssystemet men nu har ännu ett vettlöst krig brutit ut, säger han.

Om ungdomarna får möjlighet att utbilda sig utomlands i väntan på freden, skulle de kunna bidra till Sydsudans utveckling när det blir fred, menar Alfred Wani – och han tycker att Sverige och andra EU-länder borde bidra med stipendier till de ungdomar som har flytt.

23-årige studenten Thomas Jada håller med. Han vill få chans att fortsätta med sina studier i ekonomi. Och han vill återvända till sitt hemland. 

– Om taket på ditt hus läcker måste du laga det, inte överge det, säger Thomas Jada.