Lokförarbrist hotar Stockholms pendeltågstrafik

1:00 min

Stockholms pendeltågstrafik äventyras om man inte utbildar nya lokförare. Nästa sommar får länet fördubblad järnvägskapacitet och inom två år även betydligt fler pendeltåg. Men lokförarna lyser med sin frånvaro.

– Om vi inte skolar in fler så får vi problem. Vi försöker få folk att söka utbildningen nu eftersom den är ganska lång och vi behöver ha säkrat behoven inför 2018, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Bristen på lokförare är påtaglig i hela landet. Det är många som går i pension och få som nyutbildas i branschen. På MTR, som nu i december tar över Stockholms pendeltågstrafik, gör man allt för att förebygga problemen.

– På kort sikt behöver vi locka de som tänkt gå i pension och vi kan också använda bemanningsbolag. Vi ska starta pendeltågstrafiken nu och nästa sommar Citybanan, så vi behöver rekrytera, säger Dan Hildebrand, vd för MTR Pendeltåg.

– På mellanlång sikt har vi startat en egen utbildning där vi bara utbildar för pendeltågstrafiken. Och på lång sikt vill vi bli en yrkeshögskola så att vi också kan utbilda lokförare, säger han. 

Om vi inte skolar in fler lokförare så får vi problem.

Innan dess gäller det alltså att rekrytera. I dagens läge betyder det att man lockar lokförarna från en annan operatör och orsakar där brist på personal.

– Ja, det finns en risk att man i branschen slåss om de lokförare som finns med tanke på att det är underskott. Och då tycker jag att det är bra att hela branschen tar ett grepp och försöker utbilda fler förare så att vi inte ska göra precis så, säger Dan Hildebrand.

I Stockholm är det i dag bara företaget Transport Competence Center som erbjuder en ett och ett halvt år lång utbildning för lokförare. Och det är en likvärdig utbildning som MTR nu har ansökt om hos myndigheterna.

Den skulle kunna tillgodose behoven hos just MTR, men fler lokförare kommer att behövas hos alla andra operatörer i Stockholm, säger SL:s Claes Keisu.

– Vi vet att vi behöver fler men hur många är svårt att säga. Men nu går vi ut tidigt och uppmanar folk att söka sig till yrket. Så vi tror att behovet kommer vara tryggat till 2018.