TRANEMO

Fotografer upprörda efter drönarförbud

1:10 min

Det är slut med drönarfotografering i Sverige, det står klart efter att Högsta Förvaltningsdomstolen beslutat att samma regler som för kameraövervakning ska gälla.

Det här upprör företagare i landet som har byggt upp en verksamhet på att fotografera från ovan. En av dem är Andreas Natt Och Dag från Tranemo, som har företaget Natt och Dag Flygfoto.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt, för domen innebär kort och gott att alla som sysslar med fotografering med drönare, till exempel mäklare, journalister och privatpersoner, omedelbart får upphöra med sin verksamhet, säger han.

Övervakning

Frågan har varit på tapeten i flera år, efter att ett fall med en företagare från östgötska Lotorp tagit sig ända upp till Högsta Förvaltningsdomstolen. Och beslutet i högsta instans blev ett dråpslag för alla drönarfotografer.

Högsta förvaltningsdomstolen betraktar drönarkameror som övervakningskameror, vilket kräver ett tillstånd som man kan ansöka om att få. Men det krävs att syftet är att förhindra brott. Det betyder att både privatpersoner och företag genast måste sluta med drönarfotografering.

"Obegripligt"

Andreas Natt och Dag har fotograferat hus åt olika mäklare, och dessutom haft drönarfotograferingen som en hobby. Och han köper inte att drönarkamerorna likställs med övervakningskameror.

– Jag tycker inte det finns så mycket rimlighet i det, säger han. Det är ju bra med tillstånd för oss som flyger kommersiellt. Det finns alltid folk som använder det till tråkiga saker, som att flyga över stränder eller utanför folks lägenhetsfönster, men att förbjuda det helt och hållet är för mig fullständigt obegripligt.