Löfven träffade kung Salman

2:04 min

Stefan Löfven träffar i dag de tre mäktigaste personerna i Saudiarabien. Först ut kung Salman, som statsministern träffade vid lunchtid.

Stefan Löfven har en späckad dag framför sig under sitt besök i Saudiarabien, full av möten med kungligheter och regeringsföreträdare. Statsministern kommer att möta "topp tre" i det saudiska styret — kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman.

I Saudiarabien finns en förhoppningen att man ska få köpa nya svenska vapen som går att använda i landets konflikt med grannlandet Jemen.

–  Saudiarabien är i tydligt behov av vapen och olika krigsföringssystem, en handelsdelegation från Sverige passar väl i deras önskelista, säger Abdulhadi Khalaf Saudarabien Kännare vid sociologiska institutionen i Lund.

Saudiarabien leder en koalition som sedan 2105 strider mot de shiamuslimska Hothirebeller som tagit kontroll över stora delar av grannlandet Jemen. Saudierna har den senaste tiden fått alltmer kritik för krigshandlingar där civila dödats. Bland annat dödades 140 personer förra månader då Saudiskt bombflyg attackerade en begravning.

Att i det läget få besök av en statsminister från ett land som har hög profil när det gäller mänskliga rättigheter är viktigt för Saudiarabien säger Abdulhadi Khalaf.

– För mig var det en opassande tid att självaste svenska statsminister ska resa dit. Han kunde ha skickat någon tjänsteman, säger han.

Kan Saudiarabien utnyttja det här i pr syfte i en tid då de får allt mer kritik för sin krigsföring i Jemen?

– Sverige har fantastiskt renommé i Arabvärlden och det kan Saudiarabien utnyttja, svarar Abdulhadi Khalaf.

Sverige har bland annat sålt ett radarsystem och pansarvärnsvapen till Saudiarabien men det är oklart om vapnen används i konflikten i Jemen. I veckan avslöjade svenska dagbladet att en ny vapenaffär med ett radarsystem är på gång med koalitionspartnern förenade Arabemiraten som också deltar i strider i Jemen.

I dag avslutades ett tre dagar långt eldupphör i Jemen. Abdulhadi Khalaf hoppas att statsminister Stefan Löfven tar tillfället i akt och försöker medverka till ett förlängt eldupphör.

– Om Löfven kan uttala sig om detta och också bjuda in Saudierna och Jemeniterna på fredssamtal så kommer det ut något som kan ursäkta den här dåliga smaken som vi har nu, säger han.