Svenska vapen kan användas i Jemenkriget

3:05 min

På söndagen träffade statsminister Stefan Löfven Saudiarabiens kung och försvarsministern. En av frågorna som togs upp var Saudiarabiens krig i grannlandet Jemen, där Saudiarabien fått hård kritik för attacker mot civila. Svenska radarsystem kan ha spelat en roll i krigföringen.

– Man vet inte om Saudiarabien använt svenska system eller om de använt andra system som de har, säger Pieter Wezeman, på fredforskningsinstitutet Sipri. 

Men den här typen av radarsystem kan ha en användning i Jemenkonflikten? 

– Ja, som jag ser det absolut, säger han.

Saudiarabien leder en koalition som strider mot de shiamuslimska Huthi-rebeller som tagit kontroll över stora delar av grannlandet Jemen. Saudierna har den senaste tiden fått alltmer kritik för krigshandlingar där civila dödats. Bland annat dödades 140 personer då saudiskt bombflyg attackerade en begravning.

Sverige har i flera år haft en betydande vapenexport till Saudiarabien. Framförallt handlar det om det militära radarsystemet Erieye, inte traditionella vapen. Men enligt Pieter Wiezeman är radarsystemet lika viktigt för krigföringen som bomber och stridsvagnar. 

– Det är ett vapensystem som ligger i bakgrunden och hjälper till att leda stridsflygplan mm till deras mål. Det är en del av det här stora militära systemet som de här länderna använder för att föra krig i Jemen, säger han.

I veckan avslöjade Svenska Dagbladet om att Saab fått klartecken att sälja ett radarsystem till Saudiarabiens koalitionspartner Förenade Arabemiraten som också deltar i striderna i Jemen.

Med på statsminister Löfvens besök i Saudiarabien är bland annat vapentillverkaren Saabs ordförande Marcus Wallenberg, något som flera bedömare tolkat som att nya affärer av militära system är på gång.
Flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty, har krävt att vapenexporten till Saudiarabien upphör.

– Vi ska inte sälja vapen till Saudiarabien inte bara för att det är en diktatur som kränker mänskliga rättigheter utan också för att de begår grova övergrepp i Jemen, säger Agnes Hellström på Svenska Freds och Skiljedomsföreningen. 

Är det ett krig vi ser i Jemen?

– Ja det är ett krig vi ser i Jemen. Det är katastrofala konsekvenser för de civila och många kan inte ens ta sig därifrån. Så läget är väldigt akut i Jemen, säger hon.

Att exportera vapen till länder som befinner sig i krig är egentligen inte tillåtet enligt svensk lag. Men den svenska regeringen har hittills undvikit att kalla striderna i Jemen för ett krig eftersom Saudiarabien hjälper Jemens valda regering mot de rebeller som nu kontrollerar större delen av landet. Saudiarabien själva kallar dock konflikten för ett krig. 

Det här är ett ekonomiskt övervägande, säger Abdulahadi Khalaf, Saudiarabienkännare vid Lunds universitet. 

– Om den svenska regeringen sa att det var krig så skulle det bli omöjligt att sälja vapen dit, säger han.

Det är så enkelt? 

– Ja det är så enkelt, svarar han.

Enligt UD tog Stefan Löfven upp konflikten i Jemen i dagens möten med saudierna. Och uttryckte "oro över situationen" där.