Mat med Malin: Förvandla torrt gammalt bröd till lyxmat

2:47 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye tipsar om hur du förvandlar dina torra brödkanter till lyxmat.

I dagens avsnitt av Mat med Malin fortsätter vi serien om matrester och vi kikar närmare på gammalt bröd. 

Panzanella

Det sägs att de italienska bröden inte innehåller salt för att de ska torka utan att mögla så att man sedan kan göra panzanella - den italienska brödsalladen, av dem. Man låter gurka, lök och tomat vätska av sig med salt, örter, vinäger och olivolja sen blandar man i brödet och låter det svälla. Det blir otroligt gott.

Ströbröd

Jag tycker att gammalt bröd faktiskt är underskattat. Gör någon sitt eget ströbröd nu för tiden? Jag gör inte det men det blir väldigt gott och är superenkelt. Torrosta några brödkanter i ugnen och mixa till ett mjöl, gör det gärna lite grövre än köpes-ströbröd så är det perfekt att pannera fisk i till exempel.

Fattiga riddare

Fattiga riddare är också ett supermellis att göra när barnen kommer hem från skolan. Klassikern är ju att göra en söt fattig riddare med kanel och socker men man kan göra dem matiga också. Knäck ett ägg och blanda med en liten skvätt mjölk, doppa bröden och stek dem gyllene på bägge sidor.

Nästa gång du tänker slänga en brödkant tänk nytt och gott!

Breadpudding

Breadpudding är en variant på fattiga riddare men här bakar man gamla bullar i bitar tillsammans med ägg och mjölk i en form i ugnen. Det blir toppengott som efterrätt med lite glass.

Krutonger

Krutonger är en annan sak jag gillar att göra och det går ju att göra på både grova och ljusa bröd. Jag brukar inte överdriva mängden stekfett till krutongerna. Jag vill mest ha dem bra rostade med lite olivolja och flingsalt. Sen toppar man soppor och sallader med dem.

Tunnbröd / chips

Tunnbröd som blivit över brukar jag ringla olivolja över och rosta lite snabbt i ugn, sen gör jag någon röra och äter dem som chips med dipp.

Så nästa gång du tänker slänga en brödkant tänk nytt och gott!

/Malin Randeniye