Nevs satsar på självkörande bilar

2:06 min

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan satsar redan nu på självkörande bilar. Satsningen kommer tidigare än planerat, eftersom utvecklingen går snabbare än företaget först trott.

– Bilindustrin står inför en förändring nu som är lika stor som när man gick från häst till bil. Jag ser formgivningen av framtidens bilar som en lika radikal förändring som när man tog bort hästen och insåg att man kunde designa vagnen på ett helt annat sätt. När man inte hade en häst att ta hänsyn till, säger Anna Haupt, projektledare för självkörande fordon på Nevs.

Självkörande bilar är ett av de hetaste områdena just nu inom bilindustrin. Bland annat storsatsar elbilstillverkaren Tesla, amerikanska Ford och Volvo Cars på självkörande bilar. Det finns olika nivåer av bilarna, där den högsta nivån är bilar som varken behöver ratt eller förare.

Nevs har ändrat sina planer och satsar redan nu på att utveckla självkörande bilar, säger vd Mattias Bergman.

– Utvecklingen går snabbare än vi tidigare trodde. En bedömning för ett år sedan var att det inte skulle ske under en kommande tioårsperiod, nu ser vi att det kommer att göra det. Vilket gör att när vi slutför utvecklingen av en ny plattform måste vi förbereda den för att vara självstyrande.

För att Nevs ska ha möjlighet att konkurrera med de stora biltillverkare när det gäller självkörande bilar behövs det bra samarbeten, säger Hans-Martin Duringhof som är ansvarig för elektronik och bilens rörelse.

Han tror att samarbeten med företag utanför bilbranschen kommer att bli viktiga, men än så länge kan han inte säga mycket om detaljerna.

– Om jag tittar på de samarbetspartner, som vi pratar med hittills och som jag tror vi kommer jobba med mest i framtiden, är det väldigt mycket utifrån andra branscher. Det är företag mer från datateknik- och mjukvarutekniksidan, säger han.

Vad blir det svåraste att utveckla?

– Jag tror det viktigaste är att man måste kunna hantera en väldigt oförutsägbar miljö. Bilarna rör på sig idag i en väldigt komplex omgivning med andra deltagare. När man automatiserar det, innebär det att man måste ha sensorsystem och mjukvarualgoritmer som kan hantera den komplexiteten.

Det är oklart när Nevs helt självkörande bilar kan börja säljas, men första bilen på den nya plattformen ska lanseras någon gång 2019 till 2020. Då räknar Nevs med att bilarna till viss del kommer att vara självkörande.

Däremot har både Volvo och Ford sagt att målet är att helt självkörande bilar ska lanseras om fem år.

Nevs Anna Haupt tror att målgruppen kommer vara en annan, jämfört med vanliga bilar.

– Jag behöver bara titta på min egen pappa som är väldigt skeptiskt till självkörandetekniken för att han tycker att han kör så otroligt bra själv. Medan andra kompisar som inte ens har körkort och som bor i storstäder bara går och väntar på att den här tekniken ska komma.

Du tror inte att det blir ett problem att hitta kunder?

– Nej, det tror jag absolut inte.