Bemanningsföretag kräver "annan sysselsättning" för att erbjuda jobb

2:42 min

Många bemanningsföretag har satt i system att söka efter studenter för arbete på exempelvis lager. Genom ett kryphål i reglerna kan man därmed anställa enbart över dagen, ofta på kort varsel.

Bemanningsföretag ska i regel fastanställa personal, eller visstidsanställa på max ett halvår. Men enligt ett undantag i bemanningsbranschens kollektivavtal med LO-förbunden kan personer få gå på obegränsat antal korta visstidskontrakt, förutsatt att man har en annan huvudsaklig sysselsättning, som exempelvis studier, ålderspension eller ett annat jobb.

För många kan en studentanställning vara ett bra extraarbete - för andra det enda sättet att få ett jobb. Asif (som egentligen heter något annat) arbetade tidigare på Icas centrallager i Västerås via bemanningsföretaget Proffice. Han kände sig tvungen att studera för att få fortsätta jobba.

– Jag kände mig mycket tvungen. Ibland ville jag inte studera utan bara jobba. Jag frågade min chef flera gånger om jag inte kunde få en fast anställning, men det gick inte.

Studentanställningar har har blivit vanliga inom vissa yrkesområden, visar Sveriges Radios granskning. P4 Västmanland har haft kontakt med ett tiotal stora lager runtom i landet, främst för livsmedel, med inhyrd personal dagligen där en betydande andel är studentanställda.

Jag kände mig mycket tvungen. Ibland ville jag inte studera utan bara jobba.

Hos Arbetsförmedlingen kan vi räkna till cirka 1 200 utannonserade studentplatser enbart inom lager, utlysta av nära 40 olika bemanningsföretag. Men varför söker man specifikt studenter?

Till exempel Proffice, som avböjt en intervju, svarar i ett mail att man på detta sätt kan möta sina kunders behov av flexibel arbetskraft, samtidigt som många studerande vill ha ett extrajobb.

Men enligt Kent Ackholt, ansvarig ombudsman på LO, slipper företagen på det här sättet också betala ut den garantilön som fast bemanningspersonal annars ska ha de timmar man inte är utbokad på jobb.

– Jag har bara sett en enda en anledning till att bemanningsföretagen gör så här och det är för att tjäna pengar. De har ju bara kostnader för den här personalen när de hyr in dem, sedan står de utanför hela systemet.

– Det här är ett undantag som vi har skapat för att studenter på eget initiativ ska kunna ta kortare påhugg, men nu har det blivit tvärtom så att arbetsgivarna försöker köra på den anställningen i stället.    

För att söka de här jobben krävs skriftligt intyg på annan sysselsättning på minst 50 procent. Under de två år som "Asif" jobbade för Proffice på Icas lager var han tvungen att terminsvis lämna in studieintyg till arbetsgivaren.

– Det krävs hela tiden, det är ett måste, annars får man sitta hemma.

"Asif" är gift och har barn och under tiden han jobbade som studentanställd hos Proffice var det hans enda inkomst.

Han säger att många av hans kollegor på Ica från bemanningsföretaget hade samma situation som han själv.

– Ja, jag har frågat dem - de flesta ville inte studera utan bara få jobb för att kunna försörja sig själva och sin familj.