Det blir dyrare att glömma passet

Det blir dyrare att glömma passet närman ska ut och resa efter den första oktober. Kostnaden för de provisoriska pass som utfärdas på flygplatser kommer att chockhöjas.

- Det är allddeles för vanligt att folk glömmer kontrollera sina pass när de ska ut och resa, säger Bengt- Åke Falck, närpolischef i Östra skaraborg.

De tillfälliga passen är räddningen för de resenärer som glömt sitt ordinarie pass. Men från första oktober kommer de att kosta 980 kronor, jämfört med dagens pris på 270 kronor.

I höst ska polisen införa nya, säkrare pass bestående av ett datachipp som lagrar innehavarens personuppgifter och passfoto. Vanliga pass kommer då också att bli dyrare. De kommer att höjas från 270 till 400 kronor.

Det är resenärens ansvar att kontrollera passets giltighetstid. Vissa länder godtar inte ens de provisoriska passen, som i framtiden kommer göra stora hål i den tankspriddes semseterkassa.

- Det blir dyrt att glömma passen. För en familj på fyra personer ryker 4.000 kronor av semesterkassan, säger Bengt -Åke Falck.