Svårt hitta tillbaka till livet efter en cancerbehandling

1:26 min

Cirka fem procent av alla som överlever en cancerdiagnos blir deprimerade efter avslutad behandling. Att må dåligt både psykiskt som fysiskt efter avslutad cancerbehandling är ett växande problem.

Annelie Grip är en av dem som upplevt en känsla av djup nedstämdhet efter avslutad cancerbehandling. 

– Jag har ramlat ner i det här stora svarta hålet. Jag kan beskriva det som att jag inte kunde gå runt det. Kom jag på sidan av det fanns en stor bergsvägg som jag inte kunde klättra över. Så fruktansvärt otäckt, säger Annelie Grip.

Enligt Cancerfonden lever idag i Sverige omkring 300 000 personer som fått en cancerdiagnos under de senaste tio åren.

Omkring fem procent av överlevarna drabbas av depression, och mellan 70 och 100 procent upplever tillståndet fatigue efter cancerbehandlingen.

Det innebär en stor fysisk och mental trötthet och håglöshet som påminner om depression. Studier visar att fatigue kan finnas kvar i upp till sex år efter avslutad behandling.

– Man har inte så lätt att switcha om och säga "Jippi, jag överlevde" och så är man glad och pigg,  säger Carina Berterö, professor i omvårdnad vid Linköpings universitet.

Hon forskar kring hur cancersjukdomar påverkar livssituation och välbefinnande.

– Många som har gått igenom det här, som gått igenom den här existentiella krisen, lever i det här att de på något sätt är "en gång cancerpatient, alltid cancerpatient". Och det kanske är det vi måste bli mer medvetna om och försöka bemöta och hantera på ett bra sätt, fortsätter hon.

Har DU som lyssnar överlevt cancer men tycker tillvaron känns tung? Eller vill dela med dig av hur du lyckades komma tillbaka till en fungerande vardag?  
Berätta för oss på sociala medier under hashtaggen #eftermincancer
Eller mejla oss på vet@sverigesradio.se