Psykologen tipsar: Så hanterar du höstdepression

1:46 min

När mörkret fallit kommer psykologen Per Höglund med tips på hur man hanterar en depression.

Bristen på ljus påverkar oss, men på vilket sätt vet forskningen inte säkert än. Man tror att det har med produktionen av melatonin som minskar i mörka tider. Därför har man tidigare rekommenderat ljusterapi.

– Men tittar man på forskningen har man inte sett att det är en bra behandling, säger Per Höglung, psykolog som nu forskar inom psykisk ohälsa i Västerbotten.

Vad ska man göra då för att undvika en depression? Det finns råd som funkar överlag för depression, oavsett årstid.

– Passa på att ta promenader under luncher. Då får man både naturligt ljus och man får röra på sig. Fysisk aktivitet är som ett vaccin mot depression.

Han säger att det är viktigt att ha regelbunden fysisk aktivitet som höjer pulsen. Tre gånger i veckan helst. Men hur ser det ut med tröstätande?

– Tröstätande och alkohol kan få en att må lite bättre på kort sikt. tio minuter senare känner man mer oro och ledsamhet. 

Om man tittar bortom genetiska orsaker finns det tre stora orsaker till depression.

– Det ena är att ha giftiga relationer och där ökar en dålig arbetsplats risken. Nära relationer kan skydda oss men vi blir också väldigt utsatta.

Det andra är den egna känslan av hur man lyckas hantera motgångar och det hör ihop med våra egna krav på oss själv.

– Svårt att se när vi det är samhällets krav på oss eller våra egna krav oss själva som får oss att må dåligt. Med en hög grad av självkritik så har vi tendens att bli väldigt ledsna.

Slutligen. Den tredje stora orsaken till depression.

– Ältandet. Sluta älta. Börja göra. Vi mår bra av att vara aktiv med vänner och göra det som tillfredsställer oss. Fundera inte för mycket på varför det är synd om mig, utan gör något för någon annan, säger Per Höglund, psykolog.