Polio snart utrotat i världen

1:34 min

I dag, på den internationella poliodagen, konstateras att det inom sex månader är möjligt att helt utrota sjukdomen från jorden. En minst lika stor bedrift som att sätta en människa på månen, menar hälsoexperter.

Fyra pakistanier fick i dag Pasteur-medaljen utdelad av Frankrike för sina insatser i att utrota polio, och en femte medalj gick till en Irländare som drivit poliooffrens kamp för vård. Detta för att de bland annat bidragit till att det nu bara är omkring 30 poliosjuka kvar i världen. 

Latif har delat ut poliovaccin i 20 år i Pakistan och blev för fyra år sedan skjuten i benet av grupper som motsatte sig hans arbete. Men efter flera operationer fortsatte han för att rädda barn från den förlamande och ibland dödliga virussjukdomen.

– Det är mitt land som är en hjälte. Medaljen är till alla som sett till att vi snart vaccinerat alla barn och världen blir poliofri 2017, säger Latif. 

1988 när målet sattes upp var det 350 000 smittade i världen, nu är det färre än 30 hittills i år. Förut fanns sjukdomen i 125 länder, nu finns den bara i tre: Pakistan, Afghanistan och Nigeria.

– Aldrig tidigare har världen investerat så mycket i en enskild hälsofråga. Ingen har räknat på det, men sannolikt handlar det om hundratals miljarder dollar från 1950-talet, då de första vaccinerna kom och USA och Europa lyckades bli av med sjukdomen fram till i dag, berättar forskaren Kimberley Thompson, vid Harvard School of Public health i USA.

Hon är den främsta experten på kostnaden för polioutrotning och anser att detta är en större bedrift än att sätta en människa på månen.

– Det är en gåva till framtida generation att snart ingen behöver oroa sig att barnen ska bli förlamade av polio, anser Kimberley Thompson.