Fortsatta protester i Polen mot hårdare abortlag

1:23 min

I Polen demonstrerade kvinnor i dag återigen mot planer på en strängare abortlag i landet. I tiotals städer anordnades protester mot både politikerna och kyrkan.

Malgorzata Szyszko och hennes väninnor Jolanta Bonczak och Dorota Olelsiak har just undertecknat protestbrevet mot en strängare abortlag.

– Jag har en dotter och en dotterdotter, därför är detta viktigt för mig, säger han. 

Nya kvinnor, och även män, ansluter hela tiden till den långa kön vid Centrums tunnelbanestation mitt i Warszawa, där en grupp frivilliga samlar namnunderskrifter mot  regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) planer på att skärpa abortlagen i landet trots den senaste tidens massiva protester.

Många är oroliga för att regeringens kommande familjepolitiska förslag, som ska ersätta det stoppade medborgarförslaget om totalt abortförbud, mest kommer att vara en omskrivning och innebära i princip samma inskränkningar.

– Vi litar inte på den här regeringen, säger Jolanta Bonczak.

Årligen beräknas omkring etthundrafemtio tusen polska kvinnor antingen genomgå illegala aborter i Polen eller göra abort utomlands.

PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski sade häromveckan att han vill säkerställa att färre aborter görs i Polen, bland annat genom att tvinga kvinnor att föda även barn som redan på fosterstadiet visat sig vara så skadade eller missbildade att de aldrig skulle överleva utanför livmodern.

Nu protesterar konservativa och liberala kvinnor sida vid sida i Polen. Kvinnor som, oavsett om de är för eller emot fri abort, i alla fall inte vill ha några ytterligare straff för kvinnor som genomgår aborter, eller för läkare som utför dem.