330 amerikanska soldater till Norge

1:16 min

USA stationerar 330 soldater i Norge som ett led i ett militärt övnings- och träningssamarbete mellan länderna, skriver NRK.

– Sammantaget sänder detta olyckliga signaler österut. Det vi riskerar är att områdena i norr återigen kan bli ett konfrontationsområde, säger den pensionerade sjöofficeren Jacob Børresen. 

Sedan Norge blev Nato-medlem 1949 har landet fört en politik om att inte tillåta fast basering av utländska soldater på norsk mark i fredstid.

Men nästa år inleds ett försök med att låta runt 330 amerikanska marinsoldater vara vid Værnes, utanför Trondheim,  för det som kallas rotationsbaserad övning och träning.

Enligt försvarsminister Ine Eriksen Søreide är det här inte ett brott mot baspolitiken.

– Försvaret av Norge är beroende av förstärkning från allierade. Det är avgörande för norsk säkerhet att våra allierade kommer till oss för att få kunskap om att operera i Norge och tillsammans med norska styrkor. 

Fast den försvarspolitiske talespersonen för regeringspartiet Fremskrittspartiet, Christian Tybring-Gjedde, säger till NRK att "man hellre måste bidra till att lugna ner den ryska björnen."

Även norska Senterpartiet och det socialistiska vänsterpartiet Sosialistisk Ventre har uttryckt att de är emot att ha amerikanska soldater mer permanent baserade i Norge.

Samarbetet väntas inledas i januari 2017, och förfrågan från USA kommer att utvärderas i slutet av året.