Umeå Hackerspace riskerar att läggas ned

1:20 min

Om inte fler engagerar sig i föreningen riskerar Umeå Hackerspace att stänga ned. Det behövs fler skaparsugna och folk till styrelsen.

På Umeå Hackerspace har det varit full aktivitet. Det är både ett så kallat hackerspace och ett makerspace.

– Hacking handlar om att hitta smarta lösningar på problem och i ett makerspace kan folk bygga saker från grunden. Vi har all möjlig utrustning som laserskärare och 3d-skrivare men också kunniga som kan hjälpa till, säger Petter Karkea.

Han är sekreterare i Umeå teknikresurs som är föreningen som hyr lokalen där allt från hacking till making håller till. Petter Karkea säger att det finns intresse för deras space, men att det saknas folk som är intresserade av att sitta i styrelsen.

– Det är inte mycket jobb, men någon måste kunna sköta studiecirklar för annars har vi inget sätt att betala hyran.

Tydligen har det varit svårt för Umeå Hackerspace att nå ut. De har inte några pengar till marknadsföring och det märks ibland.

– Många blir glatt överraskade när de får höra att vi finns och vad vi faktiskt håller på med i spacet.

I helgen var det datorlan, men i spacet ryms även rymdprojekt, dator- och musikintresserade och programmerare som håller på att utveckla nya sociala nätverk. 

Onsdag kväll hålls ett styrelsemöte och om inte några nya engagerar sig så måste föreningen lägga ned verksamheten. Då stängs allt ned och loggas ut, men Petter Karkea hoppas att de får fortsätta.