Gamla skolor blir seniorlägenheter

1:22 min

För första gången har Statens bostadsomvandling hjälpt en kommun i länet med seniorlägenheter. Det är i Hultsfred där två gamla skolor, en i Hultsfred och en i Virserum omvandlats till 27 lägenheter.

I Mimerhuset som invigdes i dag i centrala Hultsfred bor Solveig Jonsson sedan i september.

– Man får passa på när det finns, säger hon.

De båda byggnaderna som nu blivit lägenheter för 65-plussare är gamla skolor som genom åren också använts till flera andra verksamheter, men som på senare år mestadels stått tomma.

Hultsfreds kommun hörde av sig till Statens bostadsomvandlig (Sbo) för att få hjälp. Själva kände de att det hade blivit kostsamt att själva stå för omvandlingen.

Vi är väldigt glada för att de ville komma hit och hjälpa oss

Han säger att behovet är stort av att få seniorbostäder i kommunen så att andra boenden kan frigöras för barnfamiljer eller nyanlända till exempel.

Sålde byggnaderna för en krona styck

Lösningen med att sälja byggnaderna för en krona styck och att någon annan, i det här fallet SBO, renovera upp och sedan hyra tillbaka till kommunens bostadsbolag är ekonomiskt bra för kommunen menar Rosander. Meningen är att det ska bli ett nollsummespel, samtidigt som man fått nya välbehövliga seniorbostäder.

– En stor risk är att de annars bara stått utan användning. Nu fick vi en bra lösning. Vi skulle kunna gjort det i kommunen, men vi har många projekt att investera i så att det här blev en helhet som blev väldigt bra för oss.

Så om det varit helt upp till kommunen så kanske det inte blivit seniorbostäder här?

– Troligtvis inte, säger Lars Rosander som nu hoppas att husen nu när de är renoverade kan användas i många år till.

Ett statligt bolag som försöker skapa balans på bostadsmarknaden

Ola Nilsson från Sbo säger till P4 Kalmar att de är ett litet statligt bolag som har som uppdrag att försöka skapa balans på bostadsmarknaden. Hittills har man verkat mycket i Norrland, men börjar nu också hjälpa till mer söderut.

Över hela Sverige finns en åldrande befolkning som blir kvar i sina hus och bostadsrätter när de inte kan få tag på anpassade seniorbostäder. Därmed blir det inte heller någon ruljans på bostadsmarknaden, och det är det man vill hjälpa till med.

Det är en insats som vi gör för att skapa flyttkedjor, för att få ur de äldre ur villorna och få in de yngre och barnfamiljerna.

– Det blir ingen marknad överhuvudtaget om vi inte får igång de här flyttkedjorna, säger Ola Nilsson.

Sbo håller nu också på att titta på liknande projekt i Högsby kommun.