Putte i Parken

38 anmälningar efter Pip - alla ser ut att läggas ner

1:00 min

Mycket talar för att alla utredningarna om sexuella ofredanden under Putte i parken-festivalen i somras i Karlstad kommer att läggas ner. Av 38 utredningar är 34 redan nerlagda.

– Med facit i hand har vi sett att det har varit väldigt svårt att bevisa gärningarna, även i de fall där vi har haft en gärningsman, säger Christoffer Rosenhall, som är förundersökningsledare vid polisen i Karlstad.

Festivalbesökarna i publikhavet står tätt och det är trångt och mörkt. Och den som begått ofredanden har handlat snabbt och har gjort det från en position bakom den som blir utsatt, berättar Christoffer Rosenhall. Så trots att det har varit flera tusen personer närvarande när de sexuella ofredandena har ägt rum, så finns det ändå få vittnen till händelserna. 

– När målsägaren väl vänder sig om så är det svårt att faktiskt säga vem det är som har utfört handlingen. Man kan ha en aning, eller gissa att det kanske var den här personen, men många är ändå ärliga i förhör och vill inte sätta dit fel person. Och då finns det ett tvivel om vem som är gärningsmannen.

Av 38 anmälningar och lika många startade förundersökningar, så är det bara fyra som inte har lagts ner än. Och Christoffer Rosenhall har inget större hopp om att någon av de återstående fyra ska leda till åtal heller.

– Jag har inga jätteförhoppningar med tanke på vad vi har sett nu, att det infinner sig ett bevisproblem i många ärenden.