Naken Trump gick under klubban

2:34 min

"The Emperor has no balls" Kejsaren har ingen stake, är en av fem statyer av gatukonstnären Joshua "Ginger" Monroe som är tänkta att föreställa en naken Donald Trump. Tidigare i år har de dykt upp i varsin stad i USA och väckt stor uppmärksamhet. Igår kväll auktioneras en av dem ut för motsvarande 30 000 kronor.

P1 Kultur. Lisa Bergström om konstens roll i presidentvalet (längst ned)

Pontus Silfverstolpe arbetar på sajten Barnebys som spridit auktionen på nätet och han anser att statyn har ett historiskt värde:

 - Det finns ett väldigt  stort medialt intresse för Donald Trump, han syns överallt och det här är en bit amerikansk politisk historia"

Det var i augusti i Cleveland, Ohio som det plötsligt en dag  stod en staty vid en park. Den föreställde Donald Trump, naken, i verklig storlek.

Joshua "Ginger" Monroe är gatukonstnären bakom verket, han har själv hämtat tillbaka det från polisen, som beslagtog det då. Och nu auktioneras det ut.

Att gatukonst tas ur sitt sammanhang och flyttas in på tjusiga gallerier är en trend vi sett mer av säger Peter Bengtsen har disputerat i ämnet gatukonst vid Lunds universitet.

- Det är mycket mycket vanligt.

Och Peter Bengtsen tolkar skulpturen som en kritik mot Trump, hans nakenhet vittnar om att han är sårbar, valkarna som vi ser är till viss del att skämta om hans runda buk och att statyns penis är liten är även det kritik säger han.

- Det visar att han är sårbar, det är till viss del en sorts fatshaming och en önskan att blotta den här presidentkandidaten.

Men det är inte bara statyerna som porträtterat presidentkandidaten naken även konstnären Illma Gore sålde sitt verk av en naken Donald Trump på Maddox Gallery tidigare i år. "Make america great again" hette det och även där har den avmåldade presidentkandidaten en liten penis. Och Pontus Silfverstolpe tycker att de här verken av presidentkandidaten är intressanta ur ett konsthistoriskt perspektiv.

- I det här fallet har konstnärerna verkligen tagit Trump till sig och gjort honom till sin nidfigur lite grann. Och dom har klätt och för varje olämpligt uttalande han gör om kvinnor, så minskar det heliga, med en inch, om man säger så.  Så alla de här olika porträtten som förekommer på Trump så är hans vitala delar ganska små. Och det där njuter nog det flesta konstnärer och betraktare av, dock inte Trump tror jag.