Nu gäller det Mallbacken

4:45 min

Två omgångar återstår av damallsvenskan i fotboll och Mallbacken är just nu under nedflyttningsstrecket på samma poäng som Kristianstad men med sämre målskillnad.

Mallbacken har kvar att möta redan klara svenska mästarna Linköping på söndag och sedan tvåan Rosengård i den sista omgången helgen därpå. Kristianstad möter Kvarnsveden borta på söndag och har sedan Umeå hemma i den sista omgången. Umeå möter Göteborg hemma på söndag innan mötet med just Kristianstad som kan bli en riktig nervdallrande historia för samtliga tre inblandade parter.

Men Mallbackens Julia Karlernäs är ändå optimist trots det utsatta läget.

– Alltså jag tror vi har goda chanser. Vi möter två jättebra lag men dom har ju inget att spela för.

Tittar man på hur seriemakarna fått ihop det i de sista omgångarna så har de ju verkligen lyckats. Inte minst med tanke på att just Kristianstad och Umeå möts i den sista omgången.

-Ja precis. Jag har ju räknat lite på det. Det bästa är ju om Kristianstad inte tar någon mer poäng, Umeå vinner den matchen mot Kristianstad, förlorar mot Göteborg och vi tar minst en poäng i de två återstående matcherna, då kan det gå.

Nu vann ni ju med 1-0 senast mot Umeå, hur gå tankarna och snacket i laget?

– Det är ju klart, med en vinst så kommer ju självförtroendet, det var ju ett tag sedan så det gör mycket att få en vinst inför avslutningen. Jag tror det gav mycket att hoppet liksom lever efter Umeåvinsten. Vi kan bara göra vårt allra bästa mot de här två bra lagen och verkligen försöka ge dom en match och ta dom poängen som krävs, vi ska ge allt.

Höstfotboll är just höstfotboll. Du står här i dunjacka med mössa på. Det kommer inte heller att vara så där jättevarmt på Strandvallen när ni spelar på söndag. Är det något som talar till er fördel också att ni kanske hanterar kylan på ett bättre sätt än Göteborg?

– Ja precis. Planen är ju sämre nu på hösten, och det är ganska kallt så det är ju klart till fördel för oss. Så det ska vi ta med oss på hemmaplan.

Hur besviken skulle man vara efter en sån här säsong om ni skulle ramla ur när man vet att det finns små små detaljer som kunde avgjort till er fördel istället?

– Det är ju klart man skulle vara besviken. Framförallt på de här viktiga matcherna som inte lyckades vinna, dom här måstematcherna. Men man kan ju inte liksom tänka på det än, det är inte slut än. Men om det skulle bli så är det ju klart man skulle vara besviken på just de matcherna.

Vi ska ge dom en match och ta de poäng som krävs.

Det kan bli en riktigt mörk fotbollshöst på damsidan i Värmland om först Mallbacken skulle trilla ur allsvenskan och dessutom QBIK ur elitettan som det mesta talar för.

– Ja, det är värst scenariot så klart. Men det är ju inte över som sagt. Vi ska inte vara förhastade, det får vi ta då i så fall. Men så klart jättetråkigt om det skulle bli så.

Hur är du under press, presterar du bra eller blir du stressad?

– Det är nog lite både ock. Ibland kan jag prestera bra under press, är jag nere i en formsvacka och saknar självförtroende kan det vara lite tuffare. Man får försöka tro på sig själv helt enkelt.

Nu står vi utanför skolan där du jobbar med några mil upp till Strandvallen. Hur går tankarna där uppe tror du. Det är ju många människor involverade där uppe som fixar och donar och grillar korv och så vidare. Hur mår dom tror du just nu?

– Jag tror inte det är någon som vill att Mallbacken ska åka ur. Men jag tror samtidigt inte det blir en katastrof om vi nu skulle ramla ur. Människorna som jobbar runt Mallbacken där uppe är så passionerade så de kommer att följa med oavsett vart vi spelar.

Det är inga problem i truppen i det utsatta läget ni har så att det är grinigt och dålig stämning?

– Nej det tycker jag inte det är. Vi är ju några stycken som har varit i den här situationen tidigare så jag tycker det känns som vi kör på som vanligt.

Om jag tar fram den här mikrofonen efter den sista matchen när ni spelat mot Rosengård och kommer tillbaka till Sunne får jag då anledning till att säga grattis till ett räddat allsvenskt kontrakt eller?

– Ja jag hoppas verkligen det. Jag tror att vi har bra chanser om vi bara kommer ihop som ett lag. Jag tror vi klarar av det.

Står jag här med en matchhjälte eller?

– Det kan vi hoppas. Men så länge vi tar de poäng som krävs så spelar det ingen roll vem som gör mål eller vem som blir matchhjälte, bara vi håller oss kvar.