Finnblicken

Tv-kanal utbytet mellan Sverige och Finland hotat

1:14 min

Det statliga mediebolaget Yle i Finland har meddelat att de kommer att sluta sända SVT:s utlandskanal, SVT World. TV Finland i Sverige riskerar också gå i graven.

Den svenska kanalen Yle Fem i Finland kommer inom en snar framtid att förlora sin kanalplats. Det i sin tur har lett till beslutet att också sluta sända SVT World i sin helhet.

– Vi kommer att fortsätta sända SVT World så länge vi har fyra kanalplatser, åtminstone fram till nästa vår. Men efter det måste vi välja ut vilket av SVT:s innehåll vi vill visa på de tre återstående kanalerna, säger Yles vd Lauri Kivinen.

Yles förvaltningsråd tog beslutet om kanalreformerna på tisdag kväll 25.10.

SVT-World har haft planer att minska på distributionen, men tanken har ändå från SVT:s håll varit att kanalen skulle fortsätta sändas i Finland.

Finska kanalen i Sverige kan försvinna

Under en längre tid har Yle också velat förflytta TV Finland, som kan ses i Sverige, till webben.

– Den här förändringen kan vi inte göra över en natt, den kräver ny teknik och ett nytt sätt att se på tv-tittande, säger Yles vd Lauri Kivinen.

Sverigefinska riksförbundet, RSKL (Ruotsinsuomalaisten keskusliitto) är orolig för att TV Finlands dagar är räknade.

RSKL är en av avtalsparterna i Sverige. Sverigefinska riksförbundet har ansvarat för sändningstillståndet i 30 år.

Voitto Visuri, ordförande för RSKL, är speciellt upprörd över att Yle inte har informerat dem om TV Finlands framtid.

Vi kräver att få fortsätta. Först och främst undrar vi varför ingen har tagit kontakt med oss och berättat det här. Vi är ju ändå en avtalspartner.

I Finland har det än så länge inte tagits några konkreta beslut vad gäller TV Finland och Yles vd Lauri Kivinen vågar inte säga hur länge kanalen kommer att kunna ses i Sverige.

– Jag kan inte nämna några exakta datum. Jag vågar påstå att kanalen ses ännu i några år.