Söderköping

Beslutet om ny ålder förändrade hans liv

1:50 min

En tandröntgen som sa 18,1 år med en osäkerhet på nästan 50 procent förändrade Arif Moradis liv. Han är en av många ensamkommande flyktingbarn som i brist på identitetshandlingar har svårt att bevisa sin ålder.

Hör hela intervjun längst ned i artikeln!

För de flyktingar som uppger sig vara under 18 år men inte kan styrka sin ålder används i dagsläget tandröntgen som metod för att säkerställa åldern. Men metoden har kritiserats för att vara för osäker.

Precis som de flesta från Afghanistan har inte Arif Moradi identitetshandlingar som är giltiga i Sverige och hans tandröntgen visar att han är 18,1 år med en säkerhet på mellan 46,8 procent och 56 procent. Det gjorde att han förlorade det stöd han fick tidigare.

I samma veva som han fick åldern uppskriven så fick avslag på sin asylansökan, så nu förväntas han klara sig själv i väntan på överklagande eller avvisning.

– Just nu har jag det väldigt tufft. Jag har ingen plats att bo, jag har inga pengar att äta för. Jag är i en jättetuff situation och vet inte vad jag ska göra, säger Arif Moradi.

– Läkarna som skulle göra undersökningen sa att de inte ville göra en undersökning för det gäller någons liv. Jag bad dem eftersom jag inte hade något alternativ utan pass med min ålder. Så de accepterade det, säger Arif Moradi.

Arif Moradi är en av många som har kommit till Sverige utan identitetshandligar som kan styrka hans ålder. Carl Bexelius är biträdande rättschef på Migrationsverket och han berättar att det är upp till den asylsökande att bevisa att hon eller han är under 18 år. Det görs alltid en samlad bedömning av den asylsökandes ålder och i de fall det finns en osäkerhet så är åldersbedömning genom tandröntgen ett alternativ.

 

– När det finns en kvarstående osäkerhet så ska man bedömas som barn och man ska godta de uppgifter som sökande har lämnat, men det är fortfarande så att det är den sökande som då ska göra sannolik den ålder man har. Däri ligger just svårigheterna med dom här frågorna, säger Carl Bexelius.