Visuella album-trenden till Sverige

2:35 min

2016 är året då omtalade skivsläpp ackompanjerats av så kallade "visuella album", det vill säga en slags lång musikvideo med flera låtar från samma skiva. Beyoncé och Frank Ocean satte termen på världskartan och nu har flera svenska artister tagit trenden till sig.

I samband med släppet av sitt nya album "Lady Wood" släpper den svenska popstjärnan Tove Lo även kortfilmen "Fairy Dust" med flera låtar från skivan. Och i december är det premiär för den visuella delen av rapparen Silvana Imams album "Naturkraft".

Att satsa på rörlig bild har än en gång blivit en tacksam strategi i musikvärlden, säger Mikael Askander, forskare i intermediala studier vid Lunds universitet.

– Rörliga bilder, ljud och musik kombinerat är ju oerhört tacksamt i dagens sociala medier-landskap, fortsätter han.

Enligt en definition från BBC America är ett visuellt album en sammanhållen film med minst två låtar från samma skiva. Fenomenet är inte nytt, men när Beyoncé släppte sin "Lemonade" i våras sattes en ny trend i rullning.

– Jag tror att det kan ha både ekonomiska och estetiska skäl, säger Mikael Askander. Istället för att spela in musikvideor under ett par år så gör man allt på en gång. Sedan tror jag också att det är så enkelt som att det finns många artister som vill skapa allkonstverk.

Vid en första anblick kan de ofta långa visuella albumen verka ganska oförenliga med ett medielandskap där allt ska gå fort och vara kort, men enligt Mikael Askander är de tvärtom väl anpassade för en brusig musikindustri som kräver mervärde och extramaterial. Det är länge sedan MTV bytte musikvideor mot reality-tv och kanske är de ambitiösa visuella albumen en reaktion på en musikvideoestetik som enligt Mikael Askander blivit "lite slapp".

– Idag finns väl en tendens till att göra något mer, att visa på hur låtarna hänger ihop eller att tolka ihop dem till en helhet. Det gäller att skapa en attraktiv yta som ska locka till någon typ av köp i slutet av näringskedjan.

Den 3 december har en kortfilm med låtar från Silvana Imams album "Naturkraft" premiär. "Jag har alltid velat bygga en hel värld kring mina låtar", skriver artisten på Instagram. Bakom filmen står filmskaparen Sheila Johansson. Hon har tidigare regisserat musikvideor, men det här är hennes första visuella album.

– Det krävs mycket mer av en tittare och man får tänka till lite extra när det är så här långa format, säger hon och fortsätter:

– När det är ett långt format måste du ju vilja titta och föras vidare, det måste finnas ett tempo, det måste finnas en röd tråd. Det är det jag tänker väldigt mycket på: hur får vi våra tittare att titta klart, så att de inte missar det där superhärliga som kommer lite senare?

Fakta: Fler visuella album

Frank Ocean: "Endless" (2016)
Drake: "Please forgive me" (2016)
Grimes: "Ac!d Reign Chronicles" (2016)
FKA Twigs: "M3LL155X" (2015)
Suede: "Night thoughts" (2015)
Beyoncé: "Beyoncé" (2013)
Dirty Projectors: "Hi custodian" (2012)
Bon Iver: "Bon Iver, Bon Iver" (2011)
Kanye West: "Runaway" (2010)
Animal Collective : "ODDSAC" (2010)
Noah and the Whale: "The first days of spring" (2009)
R Kelly: "Trapped in the closet" (2005-2012)
Daft Punk: "Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem" (2003)
Prince: "Purple rain" (1984)
Serge Gainsbourg : "Histoire de Melody Nelson" (1971)
The Beatles: "A hard day's night" (1964)

Bubblare
Justin Bieber: "Purpose – The movement" (2015)
Pink Floyd: "The Wall" (1982)