IKEA åtalas för skattesmitning i Ryssland

Ikea åtalas i Ryssland efter misstanke om att ha smitit undan motsvarande 4,6 miljarder kronor i skatt.

Möbeljätten försvarar sig med att aktuella skattetransaktioner skett enligt rysk och internationell lagstiftning.

Bakgrunden är en affär 2011 då ett tyskt Ikeabolag köpte 99,99 procent i ett ryskt Ikeabolag, rapporterar ryska Izvestija.

Enligt tidningen var köpeskillingen 35 miljarder rubel (cirka 5 miljarder kronor) fast det egentliga marknadsvärdet översteg 162 miljarder rubel (drygt 23 miljarder kronor).

Slutsatsen ryska åklagare drar är ett Ikea därmed undandragit sig 32,3 miljarder rubel i inkomstskatt (cirka 4,6 miljarder kronor).

Ikea har enligt Izvestija hänvisat till ett dubbelbeskattningsavtal mellan Tyskland och Ryssland. I Tyskland resulterade affären i en bolagskatt på motsvarande 1,1 miljoner kronor, skriver tidningen.

I ett uttalande för TT kommenterar Ikea skattetvisten:

"Transaktionen har genomförts och processen har granskats av två oberoende parter för att säkerställa att den, inklusive skatteaspekterna, har skett i enlighet med rysk och internationell lagstiftning. Vi kommer att samarbeta fullt ut med myndigheterna i samband med en utredning. Ikea-koncernen har alltid betalat skatt i enlighet med alla nationella och internationella lagar och regler på samtliga marknader där vi har verksamhet".