Gefle IF grep sista halmstrået i allsvenskan genom seger mot Kalmar FF – då jublade en ensam supporter

0:18 min

Det satt långt inne, men till slut  gjorde Gefle 1–0 på Kalmar.
Tre poäng och det allsvenska hoppet lever.
Gladast: Det var kanske den ensamme Gefle-supportern på läktaren.

Förutsättningarna var glasklara; Gefle behövde tre poäng mot Kalmar. Allt annat skulle sätta dem i en om inte omöjlig så mycket svår sits inför de två avslutande matcherna.

Fem poäng upp till Helsingborg inför omgång 28 betydde att det krävs trepoängare och inget annat. Tränare Thomas Andersson ställde upp med allt i offensiv kraft han förfogar över. Dioh Williams och Johan Oremo på topp och Simon Skrabb och Johan Bertilsson på kanterna.

Men spelordern kan inte ha varit full fart framåt. För det var tamt offensivt, mycket tamt. Detsamma gällde för Kalmar under första halvlek. Tempot var stundtals så lågt att till och med en Finlandsfärja hade hängt med i svängarna.

Men det skulle bli lite bättre, i alla fall från Kalmars sida. Det var när Rasmus Elm fick för sig att slå lite passningar och själv gå på avslut som det hände något. Kalmar hade nio avslut i första halvlek, varav tre på mål. Gefle hade ett avslut totalt, och det var ett skott långt, långt utifrån av Johan Bertilsson som gick långt, långt utanför.

Gefle försökte lite försiktigt att fylla på med folk i början av halvleken, men märkte att Kalmar fick stora ytor att kontra på och slutade genast med det.

I andra halvlek blev det bättre fart på Gefle. De hade fler avslut och bud på mål. Johan Oremo hade en nick som gick precis utanför och Dioh Williams hade ett skott som skruvade sig precis utanför stolpen.

Närmst mål var dock Gefle efter en tilltrasslad situation i straffområdet då bollen dansade på mållinjen. Dioh Williams skrek för mål, men domaren vinkade avvärjande.

Målet skulle dock komma till slut. Gefle vann tidigt tillbaka bollen och ingen i Kalmar hade koll på att inhopparen Emil Bellander stack i djupled. Bellander kunde lobba bollen över Ole Söderberg och säkra tre poäng till Gefle. Då jublade en ensam supporter på läktaren.

– Det finns en enda på Gefles supporterläktare – och han är jätteglad, rapporterade Radiosportens kommentator Janne Rindstig.

Glad var även Gefles Martin Rauschenberg.

– Nu är vi fortfarande med i kampen om att hålla oss kvar. Nu kan vi hoppas att vi har lite bra resultat i de andra matcherna, säger han till Radiosporten.

Gefle sätter nu rejäl press på Helsingborg på kvalplatsen som möter Djurgården på torsdagen. Två poäng skiljer inför den matchen.