Grekisk opposition: Misslyckad mediekupp

1:58 min

Den vänsterledda regeringen i Grekland drabbades sent i går kväll av ett hårt slag när en domstol i Aten kom fram till att sättet som regeringen försökt förändra landets tv-landskap strider mot grundlagen.

I en uppmärksammad licensauktion tidigare i höstas minskade regeringen ner landets privatägda tv-stationer från åtta till fyra och har anklagats för politisk styrning av medierna.  

I natt hördes som väntat avgångskrav från landets opposition.

"En misslyckad mediekupp" var domen i går kväll från Greklands största oppositionsparti, Ny demokrati och man uppmanade regeringen under ledning av premiärminister Alexis Tsipras, att avgå.

Beslutet från Greklands högsta administrativa domstol är inte offentligt än men läckte ut igår kväll i grekiska medier som rapporterar att 14 av 11 domare anser att regeringens uppmärksammade utauktionering av landets tv-licenser strider mot grundlagen.

Grekisk tv har länge kritiserats för att leva på lånade pengar och för att gynna ett korrupt system där inflytelserika medieägare köpslår med landets politiker för största möjliga vinning.

Det här systemet lovade den vänsterledda regeringen att göra upp med men istället har man anklagats för att i sin tur försöka ta kontrollen över landets tv genom att begränsa antalet privata kanaler - från åtta till fyra.

Istället för att låta den oberoende myndigheten, Nationella rådet för radio och tv, sköta frågan har alltihop styrts av premiärminister Alexis Tsipras högra hand i regeringen, ministern Nikos Pappas.

Det är i första hand det här som domstolsbeslutet från i går kväll sägs kritiseras. Om Pappas till följd av det här tvingas gå vore det i sig ett hårt slag mot premiärminister Tsipras som redan är trängd av dåliga opinionssiffror och de ständiga förhandlingarna med landets långivare om ytterligare åtstramningar i utbyte mot nödlån.

Regeringsföreträdare beklagade i natt domstolens beslut och regeringens talesperson Olga Gerovassili sa att: "Ingenting kan hindra regeringens vilja att upprätta ordning i tv-sektorn där straffrihet hittills har rått".

Hon beklagade också att de nära 250 miljoner euro, över 2 miljarder kronor, som tv-licensauktion gav nu inte kommer att kunna användas, som tänkt, till barnomsorg och sjukvård.

På måndag väntas regeringen lägga fram ett alternativt förslag om hur det grekiska tv-landskapet ska förändras.