Kulning är nya trenden där kvinnor tar plats

3:24 min

Kulning är ett sätt att göra sig hörd på långa avstånd som inte används längre i vardagen. Men det senaste halvåret har det kulats i skivsläpp, workshops, föreställningar och även forskningsprojekt.

Kulning användes på fäbodarna för att kommunicera med djuren och varandra, alltså ingenting nutidsmänniskan har något större behov av, då merparten varken har djur eller vistas på fäbodar – och kan nå varandra lättare med mobilernas hjälp. Men just nu kan man skönja en trend av kulning, där klangerna allt mer intar kulturlivet.

Ett exempel är föreställningen Fäbodland som görs av folkmusikerna Samantha Ohlanders från Järvsö och Sara Parkman från Härnösand. De har på sin riksomfattande turné med Riksteatern spelat för utsålda hus och fått sätta in extraföreställningar.

Lär ut mod att ta plats

Siri Holm från Härnösand lärde sig kula som barn och nyligen började hon hålla workshops på ämnet. Hon tror att det ökade intresset går att hitta i tidsandan.

– Jag tror att det har med feminism att göra och att återta platsen i samhället. Kula är ett sätt att använda sin röst, och det går inte att göra det lågt, man måste höras långt och stort, säger Siri Holm.

Hon har haft två workshops hittills, en i Stockholm för en tid sedan, och i tisdags besökte hon Sundsvall. Omkring 14 personer kom till varje tillfälle och det första steget för deltagarna har varit att få skrika allt de kan.

– Bara att våga göra det tar tid för folk, som är vana att lägga band på sig själva och inte höras. Så min mission är att få folk att våga ta plats, säger Siri Holm. 

Vill döda myter 

Folksångerskan Ulrika Bodén från Helgum har en särskilt relation till just kulning, och i sin senaste skiva har hon använt ljudupptagningar från fäbodar för att hitta kulningens själ. Hon håller också kurser i kulning, och har liknande erfarenheter som Siri Holm. 

– När jag har haft kurser så brukar jag börja med att sticka hål på en myt som jag tycker skapats kring kulning. En bild av att det är någonting mystiskt, något väldigt exklusivt och bara några få som kan. En exotism omkring det, som är helt fel! Det handlar om att hitta sin egen röst, säger Ulrica Bodén