Niklas Hjulström regisserar när Witt-Brattströms skilsmässobok blir opera

2:38 min

Västmanlands Teaters nya teaterchef, Niklas Hjulström, svarar för regin av operan Kärlekskriget, som bygger på Ebba Witt-Brattströms Århundradets kärlekskrig.

Niklas Hjulström fick ett telefonsamtal från en av kreatörerna på Vattnäs Konsertlada utanför Mora, Mathias Clason, som lyckats få rättigheterna till boken och tillsammans med mezzosopranen och kollegan Anna Larsson planerade att göra opera av den.

– Jag blev lite förvånad när Mathias ringde, men sen läste jag boken, och den är ju en klassisk opera redan från början. En tragedi på många sätt, men med otroligt mycket humor, espri och wit, som engelsmännen säger, säger Niklas Hjulström.

Mathias Clason skriver librettot och Paula af Malmborg Ward musiken. Niklas Hjulström försöker förklara hur den låter, eftersom romanen handlar om den bittra upplösningen av ett äktenskap.

– Det är lite vaudeville och nutid. Ibland kan det nästan låta atonalt, men det är det inte. Framförallt är det väldigt sångbart. På presskonferensen hörde jag hennes musik för andra gången och tänkte direkt, "det är som en hit!" Det klart, det är inte Madame Butterfly, utan det är ju modern musik.

Nästa höst kommer Kärlekskriget att spelas i Västerås.

– Vi är nästan säkra på att vi får till ett samarbete med Västmanlandsmusiken, säger Niklas Hjulström.

Ebba Witt-Brattström själv är enligt ett pressmeddelande eld och lågor. "Jag måste fortfarande nypa mig i armen för att inte tro att det är en dröm: att Anna, en mezzosopran i världsklass som jag älskar, vill sjunga Hon", har hon sagt.