Kiruna kommun tillåter skoteråkning på vägar

1:45 min

Kiruna kommun beslutade på torsdagen att det från och med den 1 december i år ska vara tillåtet att köra snöskoter på ett antal vägar i Kiruna tätort.

– Det handlar om att ändra de lokala trafikföreskrifterna så att det ska vara möjligt, säger miljö- och byggnämndens ordförande Per-Gustav Idivuoma i partiet Samelistan.

Det innebär att skoteråkare ska kunna köra till närmaste skoterled i högst 20 kilometer i timmen. Körning på gång- och cykelvägar är däremot inte tillåten.

Det handlar om flera vägar som har valts ut, bland annat i bostadsområdena Lombolo, Matojärvi och Triangeln. Kiruna kommun anser att det är möjligt att med stöd av trafikförordningen tillåta det här.

Det är inte första gången kommunen driver frågan. För snart tio år sedan tog kommunen beslut om att tillåta skoterkörning på vägar i Kiruna. Sedan sade länsstyrelsen stopp.

Kommunen har också genomfört en enkätundersökning som 283 personer har svarat på. Ungefär 70 procent av dem var positiva till skotertrafik på vägar.

Varför är det så viktigt för Kiruna kommun att tillåta skoterkörning på de här vägarna?

– Det är en jävligt bra fråga vill jag påstå. Men det har kommit signaler och det visar den här enkäten också, säger Per-Gustav Idivuoma.

Polisen är däremot kritisk till beslutet.

– Du får inte köra terrängmotorfordon på väg, säger Roine Norström, polis i Kiruna.

Polisen ska titta på om man ska överklaga eller inte.