Gabriel Byström tilldelas Frihetspennan

2:51 min

P4 Skaraborgs kanalchef Gabriel Byström tilldelas utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.

Torgny Segerstedts frihetspenna delas ut till en framstående publicist som verkat i skribenten Torgny Segerstedts anda. Han var redaktör för Göteborgs handels- och sjöfartstidning och blev känd för sitt tydliga ställningstagande mot Hitler och nazismen.

Priset delades ut första gången 1996 och bland de tidigare pristagarna finns Astrid Lindgren, Stiftelsen Expo och förra året gick det till Niklas Orrenius.

2016 års pristagare är alltså journalisten, författaren och P4 Skaraborgs kanalchef Gabriel Byström.

– Man blir överrumplad. Det är en oerhört häftig känsla. Man hukar lite grann för det är en fantastisk fin skara pristagare och man känner sig väldigt ödmjuk inför det, säger Gabriel Byström.

I motiveringen står det bland annat: "Han har tidigt insett och med skärpa beskrivit och analyserat de nationalistiska och fascistiska strömningarna i Europa."

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför detta. Glad och stolt men väldigt ödmjuk. Det finns mycket att säga om det. Torgny Segerstedt var en fantastisk publicist som gjort avtryck i generationer, säger Gabriel Byström.

Frihetspennan, är det en faktisk penna?

– Det vet jag inte. 

Om det är en penna, vad ska du skriva med den framöver?

– Det finns väldigt mycket att skriva om. Så det finns nog saker inom det här fältet som jag kommer fortsätta skriva om, säger Gabriel Byström.

Förutom att skriva för Göteborgs-Posten har Gabriel Byström bland annat skrivit boken Tystnadens triumf från 2014. Det är en bok om den politiska situationen i Ungern och hur den uppstod.

I november får han ta emot priset i Göteborg.