Árjepluovve/ Arjeplog

Arjeplog blir först med samiska gatunamn

Många kommuner har ortsnamn på samiska, men nu blir Arjeplog den första kommunen i Sverige att införa samiskspråkiga gatunamn och gatuskyltar.

På några orter i Norge och Finland skyltar man med gatunamn på samiska. Nu har kommunfullmäktige i Arjeplog beslutat att göra likadant. Arjeplog blir därmed den första kommunen i Sverige med samiska gatunamn.

Sen tidigare skyltas ortnamn på samiska men nu handlar det alltså om själva gatunamnen, som Kyrkvägen och Drottninggatan.

– Jag tror det är viktigt i samiska samhällen att också skapa en samisk miljö, att i samiska områden att markera att samiskan finns runt omkring en, säger Lars-Nila Lasko (L) som har drivit förslaget. 

Reformen beräknas kosta omkring 800 000 kronor, och enligt kommunfullmäktiges beslut genomförs förslaget under förutsättning att man har full finansiering via externa medel.

– Man kommer säkerligen söka medel från Sametinget och sen finns det ju Interregprojekt, så det är möjligt att det inte ens kostar kommunen någonting.

Gatorna kommer behålla sina svenska namn och parallellskyltas på svenska och samiska.

Arjeplog ligger i det pitesamiska språkområdet, men enligt beslutet kommer skyltarna skrivas på lulesamiska, eftersom den pitesamiska ortografin inte är officiellt erkänd ännu.

– Men huvudsaken är att det blir på samiska, säger Lasko.

När kan vi vänta oss skyltar där det står Silbbagäjnno eller Drådnikrahte då?

– Nu har vi ett politiskt beslut från fullmäktige, sen ska det en byråkratisk väg för att genomföras. Jag räknar med att det kan ta kanske ett år, två år eller tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio