
MUF väljer ny ordförande – påverkas av interna strider
Just nu pågår Moderata ungdomsförbundets stämma i Malmö. Ungdomsförbundet har skakats av interna konflikter de senaste tio åren och det fortsätter i helgen med ett infekterat ordförandeval.
Den sittande ordföranden Rasmus Törnblom utmanas av Benjamin Dousa
– Vi är många som varit en del av kulturen med mobbning, utfrysning och destruktiva beteenden som nyvärvade medlemmar tvingats in i, inte minst jag själv. Detta måste få ett slut säger Benjamin Dousa. Han är 23 år och den som utmanar den sittande ordföranden i Moderata ungdomsförbundet.
– Vi ska försonas och ärvda skyttegravar fyllas igen.
Vad är det som får en 23-åring att gå till val på fred? Vad är det egentligen för skyttegravar som ska grävas igen? Moderata ungdomsförbundet, Sveriges största politiska ungdomsförbund med 13 000 medlemmar, har varit splittrat av konflikter de senaste tio åren.
Och det lustiga är att när man frågar den vad det handlar om, så verkar ingen riktigt kunna förklara.
– Jag har varit aktiv i nästan tio års tid. Nu är det knappt någon som vet varför vi har den här konflikten och varför man beter sig som man gör och det är därför det är så surrealistiskt att vi har betett oss på det sättet vi har gjort.
Moderata ungdomsförbundet har haft flera ordförandestrider, inte minst den mellan förra partiledaren Fredrik Reinfeldt och nuvarande ekonomisk-politiska talespersonen Ulf Kristersson 1992. Den nuvarande konflikten har handlat mer om person än om politik.
Rasmus Törnblom leder ett ungdomsförbund som har många medlemmar, får stort mediegenomslag och ligger bra i opinionen bland unga. Men han håller med om att det finns problem i förbundet.
Behöver MUF fred?
– Ja, det gör det. Men jag kan också konstatera att sedan Benjamin lovade fred så har konfliktnivån i förbundet tyvärr eskalerat. Av vad jag kan överblicka så har vi inte haft så här dålig stämning på åtta år. Jag tycker att stämningen är något som oavsett utmaningen på stämman måste tas tag i, för det finns uppenbart dålig stämning och uppenbart stora motsättningar. Vill man ha fred så är jag övertygad om att man måste hitta en förbundsstyrelse som brett representerar hela landet och där alla på olika sätt behöver känna sig representerade.
Man kan fråga sig om det spelar någon roll att ett ungdomsförbund ägnar sig åt bråk och maktspel. Med moderata ungdomförbundet utgör nästan en tredjedel av moderaternas medlemmar. De är en maktfaktor på partistämman. De sitter i alla viktiga organ, partistyrelse och valberedning. De får platser i arbetsgrupper och många av dem går rakt in på förtroendeposter i riksdag, kommuner och landsting.
Man kan också fråga SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, vad ett bråk spelar för roll.
På nittio- och 00-talen blev konflikterna så djupa att partiet fick kallas in och medla. Och ännu idag fördelas poster i ungdomsförbundet efter de gamla konflikterna – högerdistrikten får ordförandeposten, vänstern får sekreterarposten.
– Man kanske kan betrakta den turbulens som uppstod efter att Mona Sahlin av 2010 ur det perspektivet, att den interna konflikt som fanns i det socialdemokratiska partiet efter 2010 års val hade en bakgrund delvis i de konflikter som funnits i ungdomsförbundet.
Ja, många politiska bedömare menar att valet av Håkan Juholt till stor del kom sig av att olika gamla fiendefalanger blockerade andra kandidater. Och bland dagens ministrar finns flera som var med i bråken: Anders Ygeman var på vänstersidan, Mikael Damberg och Ardalan Shekarabi på högersidan, säger Håkan A Bengtsson som är gammal socialdemokrat och numera vd på Arenagruppen.
Det här är ju människor som idag sitter i regeringen eller jobbar som statssekreterare, pressekreterare eller tjänstemän på andra sätt. Tror du att det lever kvar där också?
– Det vet jag inte. Men det skulle jag gissa. Departementen måste ju samarbeta, men jag skulle gissa, min bild är att de konflikterna var så djupgående och traumatiska att de lever kvar. Att den generationen aldrig kommit vidare eller gjort någon bearbetning av det man var med om under de här ungdomsåren, utan att fiendeskapen i stor grad lever vidare.
Hur moderaterna kommer att påverkas av MUF-striderna återstår att se. Men många äldre i partiet oroas av ungdomarnas bråk. Och många av dem som var med och startade bråken sitter i dag i riksdagsgruppen och därifrån hörs berättelser om hur falangerna lever kvar. Och man räknar vem som får finast poster, hur många från varje sida som får plats i arbetsgruppen, vilka som syns i medlemstidningen, om AKB har lagt upp en instagrambild på någon men inte på någon annan.
På lördag väljer Moderata ungdomsförbundet sin nya ordförande. Rasmus är valberedningens förslag, flest distrikt vill ha honom. Men flest ombud säger att de ska rösta på Benjamin.
Och det som från början var en personkonflikt, har börjat fyllas med politiskt innehåll. Splittringen mellan liberaler och konservativa har blivit allt tydligare i den svenska borgerligheten.