FBI utreder nya mejl kopplade till Clinton

2:31 min

Den federala polisen i USA, FBI, ska undersöka om nya mejl som hittats påverkar deras tidigare utredning om Hillary Clintons e-posthantering under hennes tid som utrikesminister.

Den nyupptäckta e-posten kommer, enligt flera källor, från FBI:s utredning av en helt annan politiker, Anthony Weiner, som sextat med andra kvinnor än sin fru. Hans fru, tills hon nyligen begärde skilsmässa, är en av Hillary Clintons närmaste medarbetare.

FBI-chefen James Comeys beslut att FBI ska undersöka om det förekommer hemliga uppgifter i de nya mejlen och om innehållet eventuellt kan vara relevant i utredningen också av Hillary Clinton, slog ner som en politisk bomb, trots osäkerheten om vad det gäller.

Hillary Clintons kampanjchef begär i ett skarpt formulerat uttalande att FBI-chefen måste redovisa i detalj för det amerikanska folket vad det är han undersöker och att det är extraordinärt att komma med uppgifterna nu, elva dagar före valet.

Under natten svarade Hillary Clinton att hon är övertygad om att de nya mejlen inte kommer påverka den tidigare utredningen av hennes e-posthantering och uppmanade FBI att så snabbt som möjligt släppa all information som finns om de nya mejlen.

Republikanerna, med presidentkandaten Donald Trump i spetsen, har kritiserat Hillary Clinton länge och FBI alltsedan polisen beslöt att inte föreslå åtal av Clinton för hennes val att använda en privat e-postserver under tiden som utrikesminister och hanteringen av den.

I dag är republikanerna nöjda med FBI och Trump och ledande republikaner tycker att deras påståenden om Clintons skuld har blivit stärkta.