Athletics dröm sann – till allsvenskan: ”Största bragden”

1:40 min

AFC United (Athletic Football Club United) är klart för allsvenskan i fotboll. Detta efter att man via en drömstart slagit Åtvidaberg med 3-0.

Athletic är klart för allsvenskan, bara nio år efter att klubben skapats. 

Inför 823 åskådare på Skytteholms IP i Solna, i Athletics sista hemmamatch just där, innan flytten till Eskilstuna nästa säsong – säkrade laget det allsvenska avancemanget.

– Det är underbart – kunde inte bli bättre. Vi visste att vi skulle vinna många matcher den här säsongen, men vi gick inte ut med det. Vi höll det för oss själva. Vi visste att vi skulle vinna om vi spelade vårt spel, säger Athletics lagkapten Filip Rogic till Radiosporten.

Blott fyra minuter in i matchen tog ett hemmaavslut på en bortarygg och tappade fart – men bollen rullade perfekt för Mohamed Buya Turay som från nära håll placerade in 1-0 bakom Gustav Jansson i Åtvidabergsmålet.

Omar Eddahri sköt knappa halvtimmen senare Athletic ännu närmare allsvenskan. I den 32:a minuten stod för en läcker soloprestation då han efter en kontring drev bollen förbi Åtvidabergs Alberto Catenacci och pricksköt 2-0 i det bortre krysset.

Åtvidaberg ställde upp med ett ungt lag och försvararen Adrian Petersson, född 2000, gjorde sin debut i startelvan för gästerna.

Det blev ingen lyckad sådan för ynglingen då han i den 61:a minuten fick syna det röda kortet efter att ha gjort ner hemmalagets Sasa Matic som var på väg mot ett friläge. 

Efter utvisningen var den återstående tiden en defilering mot segern och allsvenskan för Athletic. Dessutom passade Ferid Ali på att helt oattackerad nicka in en retur i den 78:e minuten.

– Det här är nog den största bragden av alla allsvenska lag som har gått upp. Om jag ska vara ärlig så är det en enorm glädje men också en enorm lättnad. Även om vi inte hade pressen på oss så visste vi att vi var så pass nära. Men det är mer glädje än lättnad, självklart, säger Athletic-tränaren Özcan Melkemichel till Radiosporten.

Inför dagens match hade en sponsor till Athletic bussat ett antal Eskilstuna-bor till matchen i Solna för att se det kommande hemmalaget säkra spel i allsvenskan nästa säsong.

Det återstår att se hur mycket publik som tar sig till Tunavallen i Eskilstuna där Athletic kommer att hemmaspela i allsvenskan nästa säsong. Då har namnet AFC United ändrats till AFC Eskilstuna.

Athletic har under sin nioåriga historia klättrat i seriesystemen genom bland annat olika sammanslagningar med andra klubbar, en annorlunda väg mot allsvenskan. 

Klubben grundades 2007 under namnet Athletic FC av ryske affärsmannen Alex Ryssholm, och snart övertog man Atletico Husbys plats i division 4.

Ett par år senare togs – eller snarare köptes – ännu en väg upp i seriesystemet när Athletic övertog Väsby Uniteds verksamhet. Förra året skedde debuten i superettan – nu är man klart för allsvenskan.

Lyssna gärna på Marcus Nilssons inslag i ljudfilen nedan – om Athletics väg genom seriesystemen.