Val i Moldavien kan bli ett närmande till Ryssland

1:34 min

För första gången på 20 år kan invånarna i Moldavien i dag välja sin president. Av de nio kandidaterna leder en klart i opinionen. Han vill återupprätta goda förbindelser med Ryssland och vända EU ryggen.

De fattiga moldaverna har traditionellt arbetat i Ryssland. Men landets EU-samarbete har inneburit stoppad export till Ryssland och försvårat för migrantarbetare med nya ryska regler.

Igor Dodon heter den 41-årige socialisten och ekonomen, som kan bli Moldaviens nye president. I alla fall om opinionsmätningarna stämmer, så leder den proryske Dodon stort framför de andra åtta kandidaterna i valet i dag. Tvåan, EU-positiva ekonomen Maia Sandu, jobbade tidigare för Världsbanken.

Ekonomer som presidenter borde passa bra i ett land som 2014 skakades av en bankskandal, en miljard dollar försnillades och högsta politiska makten var inblandad. Sen dess har det varit politiskt turbulent, men parlamentet har stiftat hårdare antikorruptionslagar.

Dodons framgång beror dels på stor besvikelse med korrupta europapositiva makthavare och dels på EU, som uppfattas ointresserat av att gå vidare med det associationsavtal som finns med Moldavien.

Moldavisk politik avgörs främst i parlamentet, men en mer ryssvänlig president kan på sikt ändra den politiska kursen från EU mot Ryssland.