Oro för att handelsavtal med Kanada rivs upp

1:39 min

Handelsavtalet mellan EU och Kanada kan bli kortvarigt. Det tror moderaten Christofer Fjellner som sitter i Europa-parlamentets handelsutskott.

– Med 40 parlament som ska godkänna det kommer det alltid någonstans, där och då, finnas något skäl att göra en markering mot regeringen eller mot EU.

– Jag tror också att det finns någon som inspirerats av Vallonien och känner att det här kan vara min möjlighet att få stå på världsscenen för en kort sekund, säger Fjellner.

In i det sista satte sig den belgiska regionen Vallonien på tvären men gav alltså i veckoslutet med sig och avtalet mellan EU och Kanada kunde skrivas under. Det innebär bland annat att nästan alla handelstullar ska slopas.

Avtalet väntas preliminärt träda i kraft i början på nästa år, men därefter krävs ytterligare omröstningar i regionala och nationella parlament inom EU. I den processen finns en risk att avtalet stoppas, tror alltså den moderate Europa-parlamentarikern Christofer Fjellner.

Det som hänt den senaste tiden i Vallonien kan också få konsekvenser för EU:s framtida förhandlingar om handelsavtal, med framför allt mindre länder än USA, tror Fjellner.

– När våra handelspartners sett den kanadensiske handelsministern åka hem i tårar från Vallonien så är det inga som känner sig inspirerade att ha några tuffa förhandlingar eller göra några eftergifter i ett tidigt skede, säger Fjellner.

Han nämner Australien, Nya Zeeland och Singapore som tre exempel.