FBI-chefen anklagas för att inte lyda lagen

1:35 min

I USA anklagar en av demokraternas ledande politiker FBI-chefen för att inte följa lagen och för partipolitisk dubbelmoral som gynnar republikanerna. FBI-chefen James Comey påstås också känna till "explosiv" information om att Trumpkampanjen har kopplingar till Ryssland.

Det är demokraternas ledare i senaten, Harry Reid, som har skrivit till FBI-chefen James Comey och är otroligt kritisk mot honom.

Skälet är Comeys beslut att skriva brev till kongressen så nära inpå valet och i vaga ordalag, berätta att FBI ska undersöka nyfunnen epost med eventuell koppling till Hillary Clinton och hennes eposthantering under tiden som utrikesminister.

”Så fort du fick tag på minsta antydan relaterad till Hillary Clinton, så skyndade du dig att publicera det i så negativ dager som möjligt”, skriver Reid, som på oklara grunder hävdar att han vet att FBI sitter inne med "explosiv" information om nära kopplingar mellan Clintons motståndare Donald Trumps kampanj och Ryssland. Han uppmanar Comey att offentliggöra uppgifterna.

James Comey har fått kritik också från flera andra håll och det har kommit fram att Justitiedepartementet avrådde honom från att skriva det brev till kongressen som nu orsakar turbulens i valrörelsens sista vecka.

Medierna i USA lägger pussel om vad den nya historien om e-posten handlar om och skriver att det rör sig om att granska hundratusentals mail i den dator de beslagtagit i en helt annan utredning hos maken till en av Hillary Clintons närmaste medarbetare.

Medarbetaren vet inte varför hennes epost finns i makens dator, enligt medierna här.

Det kan ta många veckor att kontrollera brevens innehåll, vilket FBI nu har fått tillstånd till, men trycket är hårt att polisen ska ge besked före valet om utredningen om Clintons eposthantering kommer att påverkas.