Sven-Erik Magnusson är död

8:03 min

Musikern och tonsättaren Sven-Erik Magnusson har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

– Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg, säger Oscar Magnusson i ett pressmeddelande.

Sven-Erik Magnusson var musikern som älskade att sjunga och sångaren som var så musikalisk att han själv blev tonsättare. Framför allt var han Sven-Ingvars förkroppsligad; den ende bandmedlemmen som fanns kvar under alla de 60 åren som Sven-Ingvars bestått.  

Sven-Erik var den begåvade klarinettisten i Slottsbrons Musikkår som i mitten av 1950-talet mötte swingpjatten Ingvar Karlsson, började lyssna på Elvis och bytte klarinett mot elgitarr. Det blev ett vägval i livet för den unge målaren som fick tjänstledigt från bruket, eftersom hans arbetsgivare inte trodde att musiken skulle gå att leva på.  

Tillsammans med trummisen Sven Svärd bildades Sven-Ingvars med den första kontrakterade spelningen i Segmons Folkets Hus 1956. 

Genombrottet med "Te dans med Karlsta-töserna" följdes sen under 1960-talet av ett pärlband av stora hits som Sven-Erik fortsatte att sjunga för en ständigt föryngrad publik, samtidigt som repertoaren breddades och förnyades. 

Med titeln "Mer glöd än någonsin" satte bandet upp en krogshow lagom till 50-årsjubileet och bandet spelade för en entusiastisk publik på Hultsfredsfestivalen 1991. 2016 blev bandet också invalt i Music Hall Of Fame.

Med åren blev Sven-Erik också allt mer intresserad av poeter som Gustav Fröding och Nils Ferlin. När radiopubliken i Värmland sommaren 2016 röstade fram den mest älskade Sven-Ingvarslåten genom tiderna så var det Sven-Erik Magnussons egen tonsättning av Gustaf Frödings text "Anita" som vann omröstningen.