Fortsatt tungt för Kristdemokraterna i opinionen

2:07 min

Trots en rätt ny partiledare och nya politiska förslag går det dåligt för Kristdemokraterna i opinionen. Det visar oktobermätningen av Svensk väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot

– Det är siffror som varken uppmuntrar mig eller alla aktiva, men det ger samtidigt energi till att fortsätta det arbete vi just påbörjade för ett tag sedan, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

2,8 procent är den lägsta siffran Kristdemokraterna haft sedan Ekot började publicera dessa mätningar år 2010. Jämfört med förra månaden är det en tillbakagång på en halv procentenhet.

Vägen framåt är att jobba vidare med de påbörjade politiska förslagen som rör familjepolitiken och åtgärder för de mest utsatta.

– Det handlar förstås också om att det ska bli fler jobb. Fler människor innebär också mer pengar till välfärd. De två sakerna gemensamt är jätteviktigt för Sverige.

Förändringarna från septembermätningen är små. Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, menar att det tyder på att inget parti lyckats profilera sig i frågor som engagerar väljarna.

– Det är ju litet udda om man jämför med tidigare valperioder. Då var det mycket större skillnader och mycket större rörelser under mandatperioderna.

Skillnaden mellan blocken är fortsatt liten. Alliansen har drygt 40 procent, de rödgröna lite över 38. Det normala har annars de senaste två mandatperioderna varit stora skillnader under mellanvalsperioderna.

Oppositionen, oavsett block, brukar då kunna dra nytta av missnöje mot sittande regering, säger Toivo Sjörén på Sifo.

– Nu kan vi se att man har faktiskt inte lyckats särskilt väl att ta tillvara det missnöje som finns.

Alliansen uppvisar i dag mindre enighet än tidigare år, men Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson tror inte det har haft någon betydelse för partiets dåliga siffror.

– Det tror jag inte, men däremot är det viktigt för Sverige att det finns ett alternativ till Stefan Löfven.

I övrigt så backar såväl Socialdemokraterna som Moderaterna något. Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna går fram med i runda tal en halv procentenhet vardera. Det är dock inga siffror de kan känna sig trygga med.

Centerpartiet får 8,1 procent. Det är partiets högsta stöd sedan mätningarna började år 2010.