Rapport: Dubbelt så många politiska fångar i Ryssland

2:24 min

I år noterar ryska människorättsorganisationen Memorial mer än en fördubbling av antalet politiska fångar från 50 till 102.

Organisationen listar i år 102 politiska fångar, det är mer än dubbellt så många som förra året. Men Memorial skriver i en kommentar att det verkliga antalet är högre, det tar tid att analysera varje fall utifrån de strikta kriterier Memorial har för att någon ska kategoriseras som politisk fånge.

Årets lista är tvådelad, en handlar om fångar, som förvägrats rätten till religionsfrihet. Där finns till exempel anhängare av Hizb-ut-Tahrir från Krim. I Ryssland är den islamiska organisationen terrorstämplad, men i Ukraina är den tillåten.

Den andra listan är politiska fångar, men Memorial betonar att inga av de 102 har uppmanat till våld eller utfört våldsamma handlingar. De har enbart fängslat på grund av sin tro eller sin politiska ståndpunkt.

Där finns inte enbart fångar i fängelse utan också sådana som dömts till husarrest i väntan på rättegång. Ett exempel 57 åriga bibliotekarien Natalja Sjarina, som var chef för det statsstödda biblioteket för ukrainsk litteratur. Hon greps anklagad för uppviglig i sin professionella position. Eftersom inget brott begåtts är detta fråga om en politisk process skriver Memorial.

En rad av fångarna är kopplade till händelserna i Ukraina, det är krimtatarer som fängslats i Ryssland, det är spionanklagelser mot ukrainska medborgare och det är ryska medborgare, som på bloggar kritiserat Rysslands krig i östra Ukraina. Men där finns också de som deltog i protesterna på Bolotnaja-torget i Moskva. En av dem släpptes nyligen Alexej Gaskarov släpptes efter tre och ett halvt år i fängelse.

– Tack till alla som stött mig och hjälpt mig, det gjorde det lättare för mig. Värst var det för familjen utanför, sa han när han släpptes.

Precis som andra frisläppta Bolotnaja-fångar sa Alexej att fängelsedomarna inte fungerar som makten tänkt sig, de har inte fått honom att tänka annorlunda mot förut.