Påvens besök fortsätter med mässa

2:09 min

I dag vaknar påven Franciskus, överhuvud för världens 1,2 miljarder katoliker, på svensk – eller rättare sagt skånsk – mark. Efter en lång dag i Lund och Malmö i går, ska påven medverka i en katolsk mässa inför uppskattningsvis 14.000 personer på Swedbank Arena i Malmö.

Då är han tillbaka bland sina katoliker efter att hela gårdagen högtidlighållit reformationens 499-årsdag tillsammans med protestanter från hela världen. En av dem var Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén.

– Vi har skrattat, vi har haft tårar i ögonen, känt glädje och sorg, det är något bara kyrkan kan åstadkomma, sa en nöjd ärkebiskop Antje Jackelén, när hon som enda kvinna vid bordet på gårdagens presskonferens i Malmö Arena sammanfattade dagen.

Men även om presskonferensen tydligt visade de stora skillnader som kvarstår mellan kyrkorna 499 år efter skilsmässan, så ville arrangörerna ändå betona vilket stort steg åt andra hållet detta gemensamma högtidlighållande är.

Lutherska världsförbundets generalsekreterare, chilenaren Martin Junge, pratade om en milstolpe och den katolske kardinalen, schweizaren Kort Koch, om en ny början.

Den andra svensken i sällskapet, den katolske biskopen Anders Arborelius, pekade på det som han skulle minnas av det som påven sagt, när Franciskus spontant överlagt lämnade sitt manus för att tala om ömhetens revolution

5 000 människor beräknades ha bevistat evenemanget i går på Lunds gator och torg och 10 000 i Malmö Arena. När besöket idag 9:30 fortsätter med den enbart katolska mässan i Malmö dubblas den siffran. Tre timmar senare är det dags för avskedsceremoni på Malmö Airport och 12.45 beräknas planet lyfta. Men med tanke på påvens förtjusning i att stanna upp och skaka hand, kan det kanske bli en stund senare.

– Det här är nog större än vi förstår just nu, när vi är så överväldigade, sa ärkebiskop Antje Jackelén.