Välfärdsföretag tror inte på begränsade vinster

1:07 min

Nästa vecka presenterar välfärdsutredningen sitt förslag om att begränsa vinster för privata företag inom vård och skola. Det är en utredning som föregåtts av hård kritik från näringslivet. Speciellt att ett vinsttak är ett hot mot hela den privata välfärdssektorn.

Men i Ekots rundringning är det ingen i berörda företag som ser de förslag som läckt ut som ett verkligt hot mot sin verksamhet.

– Det som har läckt ut hittills, har varit inlagor med förslag som är helt orealistiska, säger Fredrik Gren, vd på vårdföretaget Ambea med 14 000 anställda.

Han syftar på ett förslag som skulle begränsa vinstuttaget till en viss procentsats räknat på investerat kapital. Enligt Sveriges Televisions nyheter är vinsttaket sju procent plus statslåneräntan.

– En sådan begränsning skulle slå ut delar av den privata sektorn och därmed minska valfriheten inom vård och skola. Ingen majoritet stödjer detta, säger han.

Men om ett sådant förslag trots det skulle komma nästa vecka, så ser han ändå ingen fara.

– Det finns ingen politisk majoritet i riksdagen, så att det skulle gå igenom är orealistiskt.

På ett liknande sätt resonerar Peje Emilsson, grundare och ägare av friskolekoncernen Kunskapsskolan.

– Det är teoretiska funderingar som är till för att tillfredsställa ett litet parti långt ut på vänsterkanten.  Det fungerar inte verkligheten och jag är övertygad om att detta är något som snart är passerat, säger han.

På det börsnoterade vårdföretaget Capio med 12 000 anställda i fyra länder säger kommunikationschefen Henrik Brehmer att han tror att ett begränsat vinstuttag är politiskt möjligt. Istället hoppas han på en bred politisk uppgörelse med tydliga kvalitetskrav och som gäller hela sektorn, inte bara de privata företagen.

– Vill man komma åt de verkliga problemen inom vården, problem som återspeglas i tidningars rapportering och som patienter upplever, så ska en uppgörelse om tydliga kvalitetskrav gälla hela sektorn.

– Det räcker inte med att bara Capio blir bättre, det arbetar vi med varje dag, utan även de kommunala aktörerna måste bli bättre.