KD:s högersväng skrämde bort väljare

6:22 min

Kristdemokraterna är ett parti i utförsbacke. Flera gånger har partiet försökt ändra bana för sin politik för att locka fler röster. Men det verkar snarare ha skrämt bort väljarna. Nu är KD rekordlångt under fyraprocentsspärren.

– Det är inte förvånande. Vi har ju sett det här med de tidigare opinionsundersökningar som gjorts. Det är inte en enstaka händelse utan en del i ett större mönster. Jag kan inte säga att jag är förvånad, säger Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen.

Vore det val idag skulle Kristdemokraterna enbart få 2,8 procent. Det är den sämsta siffran någonsin i Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av opinionsmätningar som Ekot har gjort sedan 2010.

– Dels har Kristdemokraterna ett problem som små oppositionspartiet ofta har. Man har svårt att synas och lyckas kanske bara synas när det är kris eller skandaler, för fokus är på regeringen eller på det stora oppositionspartiet. Men Kristdemokraterna har hemlagade problem också. De är splittrade i en falang som dragit partiet högerut, och en som har försökt att hålla emot. De har inte heller hittat någon hållbar strategi för att växa, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kristdemokraterna har försökt olika strategier för en mer framgångsrik politik, menar Fredrik Furtenbach. Först var de ett parti för alla kristna. Därefter försökte partiet sig på en mer kontinental modell med starkare fokus på vårdfrågor. Men väljarna uteblev i en större skala. Då gjorde Kristdemokraterna en högergir och drev bland annat frågan att Sverige skulle skicka JAS-plan till kampen mot IS.

– Det finns en yttre krets av sympatisörer där många har känt sig främmande inför den så kallade högersvängen. Man har tappat en hel del av de gamla sympatisörerna och man har inte lyckats hitta nya, säger Elisabeth Sandlund. 

Den senaste tiden har partiet återgått till att prata om så kallade mjuka frågor som sjukvård och frågor som rör äldre.

– Det är, som jag ser det, den enda möjliga vägen. Däremot är det inte säkert att det fungerar. Byter man spår för ofta blir väljarna osäkra och det inte säkert att man vinner tillbaka dem, säger Elisabeth Sandlund.

Kristdemokraterna har ofta klarat fyraprocentspärren genom stödröster från andra borgerliga väljare. Enligt valforskare i Göteborg var var tredje röst på KD i riksdagsvalet 2010 från en borgerlig väljare som egentligen föredrog ett annat parti. Men frågan är hur länge väljare orkar stödja ett parti som halkar efter.

– Om partiet ligger parkerat väldigt långt ner kan människor uppleva att röster är bortkastade om man röstar på partiet, säger Fredrik Furtenbach. Exakt var den gränsen går vet ingen, men det borde oroa kristdemokraterna idag.

Om de borgerliga väljarna slutar att ge Kristdemokraterna stödröster kommer den politiska kartan i Sverige att ritas om. 

– Då får vi en ny, och mycket svårare, situation för Alliansen. Då minskar deras chanser att ta över makten kraftigt, säger Fredrik Furtenbach.