Fler frias från våldtäkt – säger att de sov

2:56 min

Män som åtalas för våldtäkter kan frias i domstol genom att hävda att de begick övergreppen i sömnen.
Men flera av de friande domarna får nu skarp kritik av ledande experter.

Chatt: Ställ dina frågor om Ekots granskning

Lina blev våldtagen för ett par år sedan.

– Jag minns ju att jag känner nånting i mig. Och vad det är... Jag visste inte om det var hans könsorgan eller fingrar. Jag visste inte hur jag skulle röra mig, om jag skulle röra mig. Det bara blev stopp.

Lina vaknar av att hon blir penetrerad, hon fryser av rädsla och chock.

Hon blir våldtagen slår domstolen fast. Ändå frias mannen, eftersom hovrätten inte anser det uteslutet att mannen sov under övergreppet. Och därför inte hade något uppsåt, vilket krävs för en fällande dom.

– Jag blev väldigt chockad. Jag blev rent ut sagt arg. Tanken på att det skulle bli så här fanns inte. Jag upplevde ju honom som vaken.

Och det finns fler fall.

En flicka blir gravid. Hon är 13 år. Ett DNA-prov på fostret visar att pappan är en över 50 år gammal man. Han frias för våldtäkt mot barn, eftersom hovrätten anser att samlaget kan ha skett i sömnen.

En annan kvinna vaknar av att hennes kompis våldtar henne. Han har gått ner från sängen, och lagt sig på henne där hon sover på golvet. Mannen frias, eftersom han kan ha handlat i sömnen.

Fast det tror inte Carlos H Schenck professor i psykiatri vid University of Minnesota, och ledande forskare på så kallad "sexsomni", alltså sexuella handlingar i sömnen. Han reagerar starkt när han läser domen i det senare fallet.

– Den här personen passar överhuvudtaget inte i profilen för sexsomni. Det finns inga andra händelser av sexsomni eller andra dokumenterade sömnstörningar, säger Carlos Schenck.

Det finns ingenting som stämmer överens med äkta sexsomni, tycker Carlos Schenck.

Sammanlagt har Ekot granskat 18 fall från de senaste sex åren, då män som åtalas för våldtäkt hävdar att övergreppet måste ha skett i sömnen. Vid tio tillfällen frias mannen, och i fem av fallen frias mannen enbart utifrån att rätten anser att han kan ha sovit. Och det har blivit vanligare de senare åren, konstaterar Åklagarmyndigheten.

Det är möjligt att ha sex i sömnen, enligt den forskning som gjorts på området. Men bara för ett fåtal personer med speciella sömnstörningar. Hos dem är det också i regel ett återkommande beteende.

I Linas dom hittar Carlos Schenck rena felaktigheter, men också detaljer som kan stödja den friande domen.

Men i flera av de svenska domarna finns det alltså inget alls eller mycket lite som styrker att mannen faktiskt sov, menar sömnforskaren Carlos Schenck efter att ha granskat domarna. I tre fall tror han snarare att mannen varit berusad.

– Det finns inget som ger stöd åt sexsomni men mycket som stödjer att mannen var berusad.

Kritiken mot domarna får stöd av andra ledande forskare inom både sexsomni och juridik.

Det är skönt att det här lyfts, tycker Lina, som annars är rädd att sexsomni kan bli ett försvar som utnyttjas felaktigt.

– Om det finns en form av utredning på sexsomni som visar att det är så här hos honom. Det hade jag haft mer förståelse för det. Men det finns ju inte, säger hon.

Lina heter egentligen något annat.