Ny ägare ska bli ett lyft för Överums bruk

1:10 min

I söndags blev affären klar och på måndagen informerades de runt 130 anställda. Överums bruk, som tillverkar främst plogar för jordbruk, har fått en ny ägare.

Köpet kan komma att innebära en vändning för Överums bruk, det tror åtminstone vd:n Ulrik Thelin.

– Vi bryter en svår period där vi haft dåligt ekonomiskt resultat och stundtals lite att göra. Nu går vi in med stor framtidstro till en stark, industriell ägare som är New Holland som ägs av CNH Industrial, säger han.

I dag är Överums bruk, som grundades redan på 1600-talet, en ganska liten spelare på marknaden. Men i och med det här köpet så är tanken att plogar från Överum ska säljas i hela världen och synas hos många fler försäljare än i dag.

Uppköpet av Överums bruk kommer efter en besvärlig tid för bruket som tidvis haft lite att göra. Och även om affären precis är klar och man inte hunnit planera för framtiden så hoppas Ulrik Thelin att bruket ska få mer att göra framöver.

– När det gäller produktsidan har vi två produktkategorier, det är plogar som utgör 90-95 procent, sedan är det såmaskiner och gödselspridare, som är en liten del och ett föråldrat produktsortiment. Inriktningen är att vi ska bli störst och bäst på plogar.