Eksjö

Experten: Mordet har inslag av hedersvåld

1:58 min

I dag inleds rättegången i Eksjö där en 24-årig man misstänks för mord på sin hustru på ett asylboende i Mariannelund.

Svenska myndigheter måste bli bättre på att upptäcka hedersvåld. Det menar Mikael Thörn, sakkunnig i hedersrealterat våld. Bara i år har fyra asylsökande kvinnor dödats i en situation där det finns hedersproblematik.

Ett av de fallen är just mordet på den 22-åriga kvinna på asylboendet i Mariannelund.

– Uppenbarligen finns det saker som samhället behöver bli betydligt bättre på. Det är viktigt att alla får det stöd och skydd de har rätt till, oavsett vad de heter och var de kommer ifrån, säger Mikael Thörn.

Åklagaren har inte kunnat slå fast att det var hedersrelaterat mord på asylboendet i Mariannelund i somras, men mycket i polisutredningen pekar på det.

Kvinnans anhöriga beskriver att hon varit rädd för mannen, att äktenskapet var påtvingat och hon hade försökt lämna honom tidigare. När hon kom till Sverige ville hon leva ett friare liv, medan han beskrivs som konservativ.

En liten tid innan hon dödades i somras, efter ett besök hos systern, hade hon slutat använda slöja mot makens vilja, enligt systrarna.

Andra personer från boendet beskriver mannen som lugn och att han accepterade kvinnans förändringar till det yttre och att de båda två ville konvertera till kristendomen, men i förhör säger han att han skämdes för att hon tagit av sig slöjan.

Han uppger att han stod bakom beslutet att sluta använda slöja, och att det var när kvinnan berättade att hon ville skiljas och flytta med deras barn, som han inte kunde acceptera utan ströp henne. Sedan gick han iväg och kom tillbaka och placerade kvinnans huvuddukar på ett särskillt sätt på hennes nakna kropp, något som skulle kunna tolkas symboliskt, enligt Mikael Thörn.

– Det är inte ovanligt när det förekommer mord i en hederskontext att man skändar kroppen eller använder sig av olika former av symbolik. Det sänder signaler till till exempel släktingar och andra personer, säger han.