Landstinget i Stockholm lät tjänstemän besluta om miljardbyggen

2:11 min

Landstinget i Stockholm kritiseras på nytt för sina upphandlingar. Den här gången gäller det byggprojekt för miljarder som ska ha beslutats på fel sätt. Tjänstemän och konsulter fattade besluten, inte politikerna.

Politikerna har inte följt lagen, säger Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet.

– Nej, det har man inte gjort. Sådana här stora byggprojekt kan man inte delegera till anställda tjänstemän i landstinget, de måste fattas av politiker, säger Lars Bejstam till Ekot.

Det är Svenska Dagbladet som berättar om de senaste turerna kring upphandlingar i Stockholms läns landsting.

Tidigare har det handlat om mångmiljardbygget Nya Karolinska Sjukhuset och tidigare i höst om ett avtal som ledde till att sjukvårdsmateriel köptes in till skyhöga priser, det så kallade strumpavtalet.

Stockholms läns landsting har upphandlat tio stora byggprojekt som tillsammans är värda närmare 10 miljarder kronor.

Beslut om byggena har fattats av tjänstemän och konsulter, trots att beslut om så stora upphandlingar ska fattas av politiker.

Landstinget har inte följt spelreglerna i kommunallagen, säger professor Lars Bejstam.

– Man måste följa de kommunalrättsliga spelreglerna. Och det tycks som om man har satt dem åt sidan när man har gjort den här upphandlingen, säger Lars Bejstam.

Och nu säger det moderata fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist att landstinget ska se över sina regler.

– Är det så att vi har haft brister i vårt regelverk så ska vi naturligtvis rätta till det. För det är viktigt att vi följer de lagar och förordningar som finns.

Borde inte ni veta helt säkert vad som gäller enligt lagen?

– Ja, enligt den tolkning som våra jurister gör så har vi följt lagen. Men jag har bett dem att utreda frågan ordentligt för att säkerställa att vi följer kommunallagen och andra lagar, säger Paul Lindquist.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare varit kritisk med anledning av ekonomin i Stockholms läns landsting. Hon upprepar nu kravet att moderatledaren Anna Kinberg Batra ska agera.

– Jag tycker att Anna Kinberg Batra borde tillsätta en kriskommission som kan röja upp i kring det som händer med moderaterna i Stockholms läns landsting för att reda ut alla frågetecken och reda upp det kaos som råder i Stockholms läns landsting, säger Magdalena Andersson.

Anna Kinberg Batra har avböjt att kommentera. Men moderata landstingsrådet Paul Lindkuist tycker att Magdalena Andersson ägnar sig åt fel saker.

– Jag tycker att det är ganska pinsamt av Sveriges finansminister att, i stället för att sköta Sveriges ekonomi, lägga sig i hur landstinget hanterar sina frågor, säger Paul Lindquist.