Granaten i Dalkarlsberg sprängd - den var skarpladdad

1:31 min

Den första sprängningen fungerade. Den gamla granaten i Dalkarlsberg är oskadliggjord. Evakueringen av de boende hävs.

– Vi har gjort ett mycket lyckat oskadliggörande av granaten. Vi har delat den och har krypit in efteråt för att se resultatet av detta, berättar Major Gary Campbell som var militär insatschef i Dalkarlsberg.

Det blev väldigt mycket rök och damm inne i den hög där granaten ligger, vilket gjorde att det drog ut på tiden innan experterna kunde kontrollera och meddela läget.

– Vi hittade inget tändrör dock så antingen fanns det inget tändrör eller så ligger det nån annanstans där inne. Men granaten är numera ofarlig och jag har rått polisen att häva avspärrningarna.

Major Gary Campbell är tydlig med att det var en skarp granat som legat där i backen mitt i byn.

– Det var skarpt sprängämne i den. 

Har det varit fara när den här legat där i 80 år?

– Ja, absolut har det varit fara, och om den haft ett tändrör så har den varit riktigt farlig. Men nu ser vi inget tändrör och hitills har vi inte hittat nåt tändrör där inne. Men skarp var den!

Det var tidigt på onsdagsförmiddagen som det var det dags för sprängning av den gamla granaten i Dalkarlsberg utanför Nora.

Alla boende på orten evakuerades inför sprängningen, och Vikers församlingshem blev en samlingsplats där de fick besked under hela händelsen. 

Runt kl 9.10 hördes den första smällen, efter det skulle expertis undersöka platsen för att ta ställning till om det behövdes ytterligare detonationer för att säkerställa att granaten var oskadliggjord. 

Vid 10-tiden var det tänkt att experterna skulle ge besked om hur det hade gått. Men beskedet dröjde, det tog längre tid än väntat innan röken och dammet lagt sig så att experterna kunde komma in till granaten för en undersökning av läget.

Efter den första sprängningen kl 9.10 var man osäker på hur det hade gått.    

– Vi vet inte om vi har lyckats, eftersom godset är så otroligt tjock, säger Anders Sjöberg som är polisområdeskommunikatör på plats i Dalkarlsberg.

Den gamla granaten har lagts under ett betongblock och täckts över med 800 ton sand för att skydda mot eventuell tryckvåg och splitter.

– Kanske måste man göra både två och tre sprängningar, säger Anders Sjöberg.

Det är den riksbekanta gamla granaten som legat i en trädgård i över 80 år som ska sprängas av försvaret.

Granatens ursprung är oklart men de undersökningar som gjorts visar att den iallafall inte är tillverkad i Sverige.

Om granaten innehåller sprängmedel var också svårt att utröna så därför tömdes byn på allt levande på morgonen innan granaten sprängdes av försvarets specialister.

Vi var på plats med reportrar och kunde rapportera om händelseutvecklingen under hela förmiddagen. 

Strax före kl 11 kom beskedet att allt gått bra, den första sprängningen lyckades oskadliggöra granaten.