Stöd för politisk fånge i Ryssland

2:12 min

Ett nödrop från en av Rysslands politiska fångar väcker stor uppmärksamhet i Ryssland. Protester har hållits utanför ryska inrikesministeriet mot den tortyr som 34 årige Ildar Dadin säger sig ha utsatts för i fängelset.

Han fruktar för sitt liv. Att tortyr förekommer i ryska fängelser är väl känt och ofta kritiserat av människorättsgrupper. Men sällan vågar de utsatta vittna så offentligt som Dadin nu gjort.

– Idag blev brevet från Ildar till sin fru känt, där han skriver om omfattande tortyr som han utsatts för och att inte bara han utsätts för det, det är vanligt i ryska fängelser, sa en man som deltog i protesten utanför ryska inrikesministeriet till Sotnik tv, en Kremlkritisk youtubekanal.

34-årige Ildar Dadin dömdes i december förra året till tre års fängelse i enlighet med en ny lag, paragraf 212. Enligt den kan den som grips mer än tre gånger under 180 dagar vid icke sanktionerade aktioner dömas till fängelse.

Ildar Dadin har aktivt kritiserat Kremls politik, presidenten och Rysslands krig i Ukraina genom att ensam stå med plakat på centrala platser i Moskva. Han finns med på Memorials lista över politiska fångar i Ryssland.

Enmansdemonstranterna har trots paragraf 212 fortsatt. En brukar hålla en lapp med "mot 212", en annan bär en Putinmask trots risken för fängelse. De hävdar att paragrafen är olaglig och bryter mot ryska konstitutionen.

I brevet från Ildad Dadin beskriver han hur han sparkats och slagits av tio vakter sedan han inlett en hungerstrejk i protest mot att han fråntagits alla tillhörigheter, även tvål och toapapper. Han beskriver en maffialiknande struktur i det karelska fångläger där såväl fängelsechefen, läkare, vakter och en del fångar samarbetar i tortyr och trakasserier.

Han har fått dödshot och skriver till sin fru att om de säger att jag dött vid flyktförsök eller självmord, tro dem inte.

– Jag fruktar starkt för hans liv, säger hans fru Anastasia Zotova i en radiointervju.

Hon har varken tillåtits träffa Dadin eller tala med honom i telefon den senaste tiden och redan haft på känn att något var fel när hon fick brevet från Dadins försvarsadvokat. Enligt advokaten hade Dadin synliga skador från tortyren.

Presidentens talesman Dmitrij Peskov har lovat att saken ska utredas grundligt, det beskedet gavs också till de som protesterade utanför inrikesministeriet igår kväll.