Rymdeposet Aniara filmatiseras i Stockholm

En unik filminspelning startade den här veckan – filmatiseringen av Harry Martinsons rymdepos Aniara. Äventyret spelas in på Gotland och i Stockholm.

I måndags startade inspelningen av verket som skrevs 1956 av Harry Martinson och som bidrog till att Martinson fick Nobelpriset i litteratur 1974.

Handlingen i korthet: Miljöförstöring har gjort jorden obeboelig och folk slussas i skytteltrafik med ett rymdskepp till Mars. 

– Rymdskeppet är lika stort som Södermalm och det tar tre veckor att komma till Mars. Men skeppet blir slaget av rymdskrot och kommer ur kurs och navigeringssystemet slås ut, säger filmens producent Annika Rogell.

Verket – och filmen – berör många samtida frågor med klimathot och mångfald och migration.

– Vi går inte in på dagsaktuella händelser men det är klart att sakerna som händer i dag känns i filmen. Och det är faktiskt därför jag gör filmen. Förutom att Aniara är ett fantastiskt verk i sig.

Hur mycket ansvar har man vid en filmatisering, för det är inte vilket verk som helst?

– Hugo Lilja och Pella Kågerman som skrivit manus, har kontakt med Harry Martinsons döttrar. Det är klart att man har en stor förpliktelse och det är ett enormt förtroende.

Varför blev det Stockholm och Gotland som inspelningsplatser?

– På Gotland har vi en studio. Och utifrån ett Stockholmsperspektiv är vi stolta, vi är glada att regionen växer och att vi får tillbaka filmen.

– Vi spelade in vid Waterfront i går och sedan ska vi till Solna och Mall of Scandinavia och sedan till Sollentuna, säger Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen.

– Man spelar inte in allt i en studio som man kanske kan tänka sig. Vi utgår från shoppingcentrum och stora miljöer, som Finlandsfärja. Det är vanliga människor som traskar runt där och inte bara experter på rymden, säger Annika Rogell.