Halvdant norrsken och fina fotogenlampor

2:15 min

En utställning om hur ljuset format oss och hur vi format ljuset - det utlovar Nordiska Museet i Stockholm. Måns Hirschfeldt har sett Nordiskt ljus.

Det här är onekligen ett tema i tiden då dagarna bli kortare och allhelgona, advent och lusselelle väntar runt hörnet. Och gardinbränder, vinterdepressioner och polarnätter.

Utställningen Nordiskt ljus är till stor del en upplysningens historia: från trästickor och talgljus till LED-lampor och lysrör. Utställningsrummen blir pedagogiskt allt ljusare i takt med historiens gång. Särskilt roligt är det bland fotogenlamporna med alla sina pryttlar och tillbehör och i den annars rätt svåranvända stora festhallen visas ett bra urval av modernare lampformgivning på ett vackert och sinnrikt konstruerat skärmsystem.

Det här är den största utställning som Nordiska museet gjort på ett tag och den står stabilt förankrad i det egna insamlandet men ostadigare på några av sina andra ben. För ger man sig på att bygga ett artificiellt norrsken så måste väl själva poängen vara att det blir lite storstilat - inte vadmalsgrått halvdant som här. Mina medbesökare står mest muttrar i mörkret (de har väl varit på Cosmonova och vet hur en sfärisk spaceupplevelse ska se ut).

Och snälla visa inte svenskt sekelskiftesmåleri i felaktigt beskurna platta reproduktioner- inte på en utställning som heter Nordiskt ljus. Det ser för illa ut och gör inte jobbet. Nu när Nationalmuseum är stängt kunde man väl lånat in lite äkta vara?

Det nordiska ljuset inte är något nationalistiskt påhitt, utan ett högst naturligt fenomen, till exempel så är skymning och gryning långt mer långdragna här än längre söderut. Det får vi förklarat för oss föredömligt väl. Men hur känns det? Vad gör det med oss? Hur upplever man en sommarnatt eller det totala torpmörkret?

De mer immateriella aspekterna av ljusets kulturhistoria kanske kommer bättre till sin rätt i programverksamheten kring den här utställningen. I salarna gör de det inte. Men som sagt, de fina fotogenlamporna lyckas ändå berätta något om vilket bestyr det är det här med att se nåt överhuvudtaget på våra breddgrader...